Mensen met schulden niet kaalplukken

Niet kaalplukken!

De overheid moet mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet nog dieper in problemen brengen en zorgen dat ze voldoende geld overhouden om van te leven.

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut stelde vragen aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Za- ken) over het armoedebeleid. Dit naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla van 17 januari 2013. Daaruit bleek dat de overheid zelf vaak te weinig rekening houdt met de beslagvrije voet. Dat is een wettelijk bepaald bestaansminimum dat bij het leggen van inkomensbeslag vrijgelaten moet worden.

Bekijk de aflevering van 17 januari 2013 hier
Zembla: DE INCASSO-INDUSTRIE – DONDERDAG 17 JANUARI 2013

Schuldeiser

Iemand met schulden heeft gemiddeld zeventien schuldeisers, zo meldt het programma. De overheid is de grootste schuldeiser. Om openstaande belastingen te innen, gaat de overheid steeds verder bij het innen van schulden. Hierdoor komen mensen nog meer in financiële problemen, signaleert de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Zembla onderzoekt in de aflevering de gevolgen van de drastische methodes van de incasso-industrie.

Schulden

papegaai

Volgens Karabulut is het vreemd dat de overheid aan de ene kant probeert mensen met schulden te helpen, maar er tegelijkertijd voor zorgt dat ze nog dieper in de schulden raken. De beslagvrije voet moet volgens haar altijd gerespecteerd worden. Het Kamerlid pleit voor het bijhouden van een beslagregister.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

  • Laatste nieuws Voedselbank Leusden