voor toegankelijkheid in Nederland

Site voor toegankelijkheid in Nederland

Sinds 2009 is Ongehinderd.nl de website die informatie over de toegankelijkheid van openbare plekken in heel Nederland verzameld. Op de site wordt bijvoorbeeld vermeld hoe toegankelijk restaurants en hotels zijn voor rolstoelgebruikers. Het idee is afkomstig van Gerard de Nooij en Michael Verhuis, die door een verkeersongeluk zelf in een rolstoel terechtkwamen.

rolstoel_ongehinderdInmiddels zijn er al ongeveer 8.000 openbare plekken op de kaart gezet. Iedereen kan gratis gegevens aan de kaart toevoegen. ‘Het doel is om alle toegankelijke locaties in Nederland aan te geven, maar dat kunnen we niet alleen. We merken dat gebruikers steeds vaker zelf informatie aan de site toevoegen. De meesten vullen de kaart een enkele keer aan, maar we kennen ook een vrouw uit Eindhoven die al meer dan honderd locaties toegevoegd heeft’ aldus De Nooij.

‘Of het nou om horecazaakjes, hotels of evenementen gaat; veel openbare locaties zijn nog niet toegankelijk voor rolstoelers. Bedrijven zien er vaak het nut niet van in, maar ze kunnen er veel profijt van hebben als ze hun gebouwen aanpassen en dit op het internet bekendmaken’, verteld de Nooij. Hij noemt festival Folkswoods als voorbeeld. ‘Op hun eigen site verschaft de organisatie duidelijke informatie voor deze groep. Je merkt dat dit verschil maakt; op het festival zie je opvallend veel bezoekers in een rolstoel’.

Opvallend is dat Ongehinderd.nl geen stichting is, maar een bedrijf. De Nooij legt uit: ‘Veel lokale stichtingen voor gehandicapten verzamelen belangrijke informatie over toegankelijkheid. Maar als de subsidie opraakt of het bestuur uit elkaar valt, gaat belangrijke kennis verloren. Daarom kiezen we ervoor om onze eigen broek op te houden’.
De twee mannen werken wel samen met stichtingen en gemeenten, wat voor veel steun zorgt. ‘Sommige gemeenten hebben al uitgebreide informatie over toegankelijkheid, maar voor gehandicapten is het handigst als alle toegankelijke plekken in het land op een plaats te vinden zijn. De gemeente Den Haag heeft haar oude site al opgedoekt en alle bereikbare locaties in de stad op de kaart van Ongehinderd.nl gezet’ zegt de Nooij.

Bron: Tros Radar / Trouw

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.