Wandelen, goed voor elkaar!

Wandelen, goed voor elkaar!


Het project Wandelen, goed voor elkaar! is opgezet door Kenniscentrum Groen & Handicap. Ons doel is om alle wandelpaden in Nederland die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap in kaart te brengen en op deze website te publiceren. Dat doen we met de hulp van ambassadeurs die de wandelpaden inspecteren en de stand van de toegankelijkheid inventariseren.

Wilt u ambassadeur worden?

We zijn op zoek naar mensen die af en toe een wandelroute willen wandelen en de toegankelijkheid daarvan beschrijven en in beeld brengen. Deze ambassadeurs kunnen daarbij gebruik maken van diverse hulpmiddelen. Meld u aan via het aanmeldingsformulier!

Door problemen met lopen, uithoudingsvermogen, zien of begrijpen komen mensen met een handicap tijdens wandelingen soms allerlei obstakels tegen. Bijvoorbeeld een te zachte ondergrond, het ontbreken van geleidelijnen of hekken waar je met een scootmobiel of rolstoel niet door kunt.

kaderambassadeursEen toegankelijke route?

Kenniscentrum Groen & Handicap wil dit veranderen. We doen dat onder andere door informatie over de toegankelijkheid van wandelroutes op onze site te plaatsen. Mensen met een handicap kunnen zo thuis of op hun vakantieadres vooraf uitzoeken welke route aansluit bij hun mogelijkheden. Het is onze ambitie om álle toegankelijke wandelroutes via internet te publiceren. Dat kan alleen als we hulp krijgen.

Ambassadeurs gezocht

Daarom zijn we op zoek naar ambassadeurs: wandelaars die de toegankelijkheid van een route in kaart willen brengen. Iedereen die kennis heeft van de toegankelijkheid van routes of die deze kennis wil opdoen, kan ambassadeur worden.

Wat houdt het inventariseren in?

U bepaalt zelf hoeveel routes u wilt inventariseren en wanneer u dit doet.

Het inventariseren gebeurt aan de hand van 3 stappen:

1. U kiest zelf een wandeling die u wilt gaan inventariseren. Het kan bijvoorbeeld een route zijn die u toch al wilde gaan wandelen.

2. Onderweg houdt u op een overzichtelijk formulier bij hoe het met de toegankelijkheid gesteld is. Dit formulier kunt u eenvoudig downloaden van onze site. U kunt ook foto’s van de route maken om de sfeer vast te leggen of eventuele knelpunten.

3. Na afloop van de wandeling voert u de gegevens in op onze site. Heeft u foto’s gemaakt? Ook deze kunt u naar ons mailen.

Wie kan ambassadeur worden?

Iedereen die de toegankelijkheid van een route wil inventariseren, kan ambassadeur worden. We denken daarbij aan wandelaars (met of zonder beperking), wandelgroepen of vrienden of collega’s die samen op pad gaan.

Het is belangrijk dat een ambassadeur weet waar hij of zij op moet letten bij het inventariseren. U kunt deze kennis opgedaan hebben uit eigen ervaring of omdat u erop uit gaat met mensen met een handicap. U kunt ook ambassadeur worden als u de toegankelijkheidskennis wilt opdoen. Via internet bieden we u goede ondersteuning.

 Welke ondersteuning bieden we?  

We willen u het inventariseren zo gemakkelijk mogelijk maken. Alle informatie die u nodig heeft, bijvoorbeeld het inventarisatieformulier, staat op onze site en is eenvoudig te downloaden. Heeft u behoefte aan uitleg over toegankelijke routes? Die vindt u in een draaiboek, in instructiefilmpjes en op Facebook. We hebben ook een forum speciaal voor de ambassadeurs. Hier kunt u uw vragen stellen, kennis en weetjes uitwisselen en een oproep plaatsen voor een wandelmaatje.

Wilt u de kunst van het inventariseren eerst eens afkijken? Dat kan ook. Enkele keren per jaar organiseren we een wandeling onder begeleiding van een ervaren ambassadeur.

Wilt u meer weten? Wilt u zich aanmelden als ambassadeur?

Vul het aanmeldingsformulier in of stuur een mail naar info@wandelenmeteenbeperking.nl

BRON: http://www.wandelenmeteenbeperking.nlwandelen met een handicap

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.