Stop later en leef langer

Stop later en leef langer

donderdag 06 juni 2013

Ons financiële gedrag is, net als kleding, zwaar onderhevig aan mode. Geldproducten verschijnen, zijn een tijdje populair, en raken vervolgens achterhaald. Dat komt doordat geldbedrijven verkopers zijn. Omwille van omzet buigen ze soepel mee met economische omstandigheden, fiscale veranderingen, beurskoersontwikkelingen en consumentenvoorkeuren.

 Zwitserlevensprookje

stop later leef langerZo werd in de welvarende jaren negentig pensioensparen met belastingvoordeel een nationale hype. Dagelijks verkondigden geldreclames – altijd met breed lachende koppels – dat belastingvoordeel voor het grijpen lag, dat beurskoersen zouden stijgen tot in de hemel en dat iedereen ver vóór zijn 65e kon stoppen met werken. Waarna je de rest van je dagen genietend zou teren op je ongelofelijk gegroeide pensioenkapitaal. Negen van de tien Nederlanders geloofden écht in dat Zwitserlevensprookje, net zoals kleuters in Sinterklaas.

Pensioen op je 72e

Maar Sinterklaas bestaat niet. Net zo min als de eeuwig juichende economie, de aandelenbeurs zonder dips, het onuitputtelijke pensioenfonds, de altruïstische bank en het stabiele belastingstelsel. Door de vergrijzing en onze almaar stijgende levensverwachting is vroeg pensioneren er voor onze scholieren en twintigers niet meer bij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde onlangs dat wie na 1988 geboren is waarschijnlijk pas AOW krijgt als hij/zij 71,5 jaar oud is. Is dat een ramp? Welnee. Ten eerste ligt onze levensverwachting in 2060 pakweg 10 jaar hoger dan tijdens de invoering van de AOW in 1957. Daarnaast blijkt het door geldbedrijven zo gepromote ‘genieten na pensioen’ één grote verkoopfabel te zijn.

Eerder stoppen is eerder dood

Diverse studies laten zien hoe ongezond vroeg pensioneren kan zijn. In 2005 bleek uit een onderzoek onder Shell-werknemers dat wie op zijn 55e stopte met werken een flink hogere sterftekans had dan wie vanaf zijn 65e pensioneerde. In 2007 toonde een grootscheeps Grieks onderzoek dat gepensioneerden in vergelijking met hen die nog werken 51 procent meer kans hebben eerder te overlijden. In 2010 bleek uit Zwitsers onderzoek dat hoe eerder iemand pensioneert des te groter zijn kans om vóór zijn 67e te sterven. En een recente studie toont dat voor 50-jarige mannen geldt dat hun nog te verwachten levensduur per vervroegd jaar pensioneren daalt maar liefst 7,5 maanden! Dat geldt zelfs voor mensen met een lichamelijk zwaar beroep. Oorzaak: gepensioneerden zijn fysiek en geestelijk minder actief. En wie niks doet, gaat achteruit. Vroeg pensioneren kan daardoor dodelijk zijn!

Slecht voor je geldzaken

Het is bovendien erg slecht voor je geldzaken. Want stel je hebt een fortuin in pensioenpolissen of een dijk van een werknemerspensioen. Overlijd je dan op je 67e, dan maak je vooral je pensioenfonds of verzekeraar rijk. Daarom wordt de nieuwe trend gezond blijven door langer te werken. Er is zoveel dat je kunt doen. Loop je tegen het einde van je carrière? Bedenk dan nu vast een betaalde (parttime) bezigheid, die je na pensioen flink bezighoudt.

Pensioenideetjes

Gastvrije gezelligheidsmensen met ruimte zouden logies met ontbijt kunnen organiseren, vitale dierenliefhebbers kunnen een hondenuitlaatservice beginnen, fitte kindervrienden kunnen oppassen en nauwgezette knutselaars vinden betaald vertier als restaurateur van oude voorwerpen. Kunstminnaars beginnen een galerie aan huis, kunstzinnigen gaan eindelijk serieus schilderen of beeldhouwen, en mensen met een interessante levensloop of fantasie gaan schrijven (promoot boeken via een eigen website). Of wordt astroloog, handlezer, vertaler, masseur, kindertaartenbakker, importeur van wijn of bijzondere zijde, handoplegger, fietskoerier, ontwerper van gebreide truien of kinderspellen, tuinman, bijlesgever, vioolbouwer, uitvinder, kamerverhuurder of bedrijfskundig adviseur.

Zo’n pensioenactiviteit houdt niet alleen je lijf, maar ook je geldzaken gezond. Want terwijl je fit blijft en je geen minuut verveelt, ontvang je alle extra inkomsten bovenop je pensioenuitkering en je AOW.

Erica Verdegaal

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.