Gehandicaptenparkeerplaats

Gehandicaptenparkeerplaats

Ondanks de hoge boetes (€ 340,-) die je kunt krijgen voor het onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats, staan er nog steeds auto’s geparkeerd die daar absoluut niet horen.

Mijn vrouw is mindervalide en ik heb de extra ruimte van een gehandicaptenparkeerplaats nodig om haar in- en uit de rolstoel te helpen. Elke keer als ik een auto zie staan zonder gehandicaptenparkeerkaart kan ik me daar vreselijk aan ergeren.

Er zijn mensen die vinden dat zij net zo veel recht hebben op deze plaatsen als de mindervaliden zonder na te denken over de consequenties voor deze groep. Ze hebben namelijk haast en zijn “druk, druk, druk”, dat is de overtreffende trap van “héél erg druk zijn” denk ik. Wie zijn die mensen?

De “even snel een boodschapje doen” figuur

De parkeerhavens zijn allemaal bezet dus ergernis alom. Toch is er een aantal gehandicaptenparkeerplaatsen leeg. Dus parkeert deze figuur maar “even” waar hij niet mag parkeren. Je bent toch zo weer terug en zo’n gehandicapte wacht wel even.

De “even wachten op mijn echtgenote” man

De echtgenote moet nog even naar de Albert Hein, aangezien er geen parkeerplaats gevonden kan worden stapt zij uit terwijl hij nog even verder zoekt. Na een half rondje besluit hij op een van de twee beschikbare, nog lege, gehandicaptenparkeerplaatsen te gaan staan. Als je, als mindervalide, daar dan naast gaat staan merk je dat deze zijn best doet om vooral niet te kijken. Misschien schaamt hij zich toch wel voor zijn gedrag.

De “altijd asociaal”

Dan zijn er nog de mensen die altijd asociaal gedrag vertonen. Als je 180 km/h mag scheuren, dan neem je ook maar even iemands anders’ parkeerplek in.

Ik had ooit een manager die een paar duizend euro per jaar reserveerde voor bekeuringen. Precies het type asociaal wat ik bedoel. Zo’n type waar je aan vraagt “hoe gaat het met je?” en waarvan het antwoord dan is: “druk”. Het kan niet “druk” met je gaan!

Dat is dan het excuus waarom de asociaal vind dat hij (het is in mijn beleving meestal een man) wel op een gehandicaptenparkeerplaats mag staan, hij is immers “druk, druk, druk”. Het lijkt me niet dat hij, omdat hij zijn tijd niet kan indelen, dat een probleem van de mindervalide moet maken.

wheelchair mafia

deze foto is van de Wheelchair Mafia NL

Enig idee?

Zouden deze mensen echt niet weten waarom minder valide mensen een gehandicaptenparkeerkaart krijgen? Niet omdat ze te lui zijn om te lopen. Een dergelijke parkeerplaats is essentieel voor mindervalide mensen om in en uit te kunnen stappen of omdat de afstand tot een ingang kleiner is. Ook is het in vele gevallen belangrijk om snel een parkeerplek te vinden.

Sowieso kost de rit ergens naar toe over het algemeen meer moeite voor mensen met een beperking. Voor de (zogenaamde) valide mens is dat wellicht moeilijk te begrijpen, dat betekent echter niet dat je hier geen begrip voor op zou kunnen brengen.

12246Neem dan ook mijn handicap

Je komt zelfs losse borden tegen die onder het blauwe bord met de rolstoel zijn aangebracht waar op te lezen is: “Als u mijn parkeerplaats neemt, neem dan ook mijn handicap”. (In Zeeland zelfs in het Duits.)  Het is echt ongelooflijk dat het er onder moet staan! Zouden deze foutparkeerders dán pas begrijpen waar zo’n plaats voor is?

To boet or not to boet

Helaas worden deze mensen veel te weinig beboet naar mijn mening. Zelfs voor mijn vroegere manager zou € 340, in sommige gevallen meer, behoorlijk op zijn bekeuringenbudget drukken. Dat betekent dat hij zich de rest van het jaar aan de snelheid zou moeten houden. Helaas weerhoud dit bepaalde mensen niet om toch eventjes…..

De politie bellen heeft ook niet veel zin. Tegen de tijd dat zij arriveren, is de auto verdwenen. Zelf actie ondernemen is ook geen optie want dan kom je zelf in de problemen, daar zijn al voldoende voorbeelden op internet van te vinden. Je mag niet iemand klem zetten door je auto er achter te parkeren, dan krijg je zelf een boete.

De reden om niet de plaats in te nemen van een mindervalide zou niet moeten zijn dat je een bekeuring riskeert. De reden zou moeten zijn dat je erover nadenkt wat de consequenties zijn voor de persoon voor wie deze plaats is bedoeld! Ik gebruik het woord “asociaal” ook niet voor niets.

Handig zo’n kaart!

Natuurlijk is zo’n kaart hartstikke handig, ook als je niet mindervalide bent.

Terecht een kaart in je auto

Er zijn talloze mensen met een familielid die mindervalide is en daarom terecht een gehandicaptenparkeerkaart in de auto hebben. Vaak kom ik mensen tegen die op een gehandicaptenparkeerplaats staan die bijna aan komen huppelen. Handig zo’n GPK?

Het lijkt me niet dat de kaart daarvoor is bedoeld. Ook U neemt de plaats in van een mindervalide medemens die deze plaats WEL nodig heeft. Misschien zou u zich af kunnen vragen of dat minder asociaal is omdat u wél een kaart achter uw ruit kunt leggen?

Stelen

Het is zelfs zo erg dat er ruitjes worden ingetikt om de kaart te stelen. De mindervaliden worden gedwongen om de kaart vast te ketenen aan hun auto om dat te voorkomen. http://www.kaartkluis.nl/

Deze foto is van de Wheelchair Mafia NL

Deze foto is van de Wheelchair Mafia NL

Wat kun je doen?

Je kunt weinig doen tegen deze mensen. Ik ben me er ook van bewust dat ook dit stuk niets aan de situatie zal veranderen. Er staan al meer dan voldoende verhalen op internet die dergelijke situaties beschrijven.

humor

Misschien is humor een mooie reactie. Je kunt deze personen misschien een leuke spiegel voor houden door een briefje onder de ruitenwisser te plaatsen.

  • Excuseer, ik denk dat u zich heeft vergist. Dit is een parkeerplaats voor fysiek gehandicapten, niet voor MENTAAL gehandicapten!
  • U staat op mijn parkeerplaats. Wilt u ook mijn handicap hebben?
  • This parking space is for disabled only. Everyone else: Thank God yours is still over there, a bit further.  (vrij vertaald: Deze parkeerplaats is alleen voor mindervaliden. Voor alle anderen: Dank God dat jouw plaats een klein stukje verderop is.)

 downloadimagedownloadimage_jpg_2creative_logo_reminder_parking_bay

Bron: http://VoorLeusden.nl

 

Neem ook eens een kijkje op deze sites en facebookpagina’s

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.