Film Iris in De Tuin te Leusden

Film “Iris” over leven met dementie in De Tuin

Deze, met een Oscar gelauwerde film, vertelt het verhaal van de aan Alzheimer lijdende schrijfster Iris Murdoch. De film is gemaakt op basis van de boeken Iris: A Memoir of Iris Murdoch en Elegy for Iris: A Memoir van John Bayley.

Samenvatting

In de film worden scènes met de oudere John en de dementerende Iris door episoden uit hun vroegere leven heen gesneden. Op deze manier wordt duidelijk waar de gedachtewereld van de dementerende vrouw haar oorsprong vindt. Professor John Bayley vertelt hoe hij zijn vrouw Iris 40 jaar eerder voor het eerst ontmoette op de Universiteit van Oxford. Zij was ook professor aan Oxford en schreef tussentijds romans. Iris begint echter te lijden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer en vertoont symptomen van dementie. Haar man is genoodzaakt haar te helpen maar geraakt gefrustreerd door de verslechtering van haar gezondheid.

De film won 11 prijzen en kreeg 22 nominaties.

iris

Steunpunt Mantelzorg Leusden

Deze film wordt aangeboden door het Steunpunt Mantelzorg Leusden en vertoond in het kader van de nationale campagneweek Dementie en dan? (alzheimer-nederland.nl)  Na afloop van de film is het, voor hen die dat willen, mogelijk om in gesprek te gaan over de film en de gevolgen van dementie onder begeleiding van Antoinette Evertse van het Steunpunt Mantelzorg Leusden.

Datum:  27 september
Tijd: 20:00
Toegang: € 4,50
Zaal open: 19:30

Grotere kaart weergeven

De Tuin, Smidse 1b (naast De Korf) te Leusden

Genre         Drama
Jaar            2001, Verenigde Staten
Regie          Richard Eyre
Cast            Judi Dench, Kate Winslet, Jim Broadbent
Speelduur   91 minuten
Kijkwijzer   AL

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.