Overstappen én geld besparen

Overstappen én geld besparen

Door: Perry van Dijk

Goedkoper bellen, internetten of stroom verbruiken? Meer spaarrente? Stap geregeld over en u zit voor een dubbeltje op de eerste rang. Het kost niets en levert veel op.

Meer spaarrente?

Andere spaarbank!

Veel spaarders stallen hun geld bij de bank waar hun betaalrekening loopt. Dat is makkelijk, maar in de regel betalen deze banken niet de hoogste spaarrente. Het is lucratiever om over te stappen naar een spaarrekening met een hogere rente.
euros
Het voordeel kan oplopen tot 1 à 2 procent van het spaargeld per jaar. Per €10.000 spaargeld is dat is €100 tot €200. Uw bankrekening houdt u gewoon aan bij uw oude bank, al was het maar omdat het veel gedoe is om van betaalrekening te wisselen. Bovendien bieden veel gespecialiseerde spaarbanken geen betaalrekening aan.

Goedkoper bellen, internetten en tv kijken?

Bundel de abonnementen!

Hebt u ‘losse’ abonnementen voor de telefoon, televisie en internet? U bent daarmee waarschijnlijk duurder uit dan wanneer u alles bij één provider onderbrengt. Steeds vaker bieden providers 3-in-1 abonnementen aan: telefoon, televisie en internet voor één prijs. Elk los abonnement kost minstens €20 per maand, €60 in totaal.

computer

Bij een uitgebreid abonnement is dat meer. U bespaart al snel zo’n €150 tot €250 per jaar door alles bij een van uw huidige providers onder te brengen. Bovendien blijft u dan bij een vertrouwde provider. Stapt u over naar de allergoedkoopste provider, dan loopt het voordeel verder op. Het kost u niets om over te stappen. Informeer wel bij uw huidige provider(s) of u een opzegtermijn hebt.
Lagere energierekening?

Vergelijk de leveranciers!

Een klant die nog nooit van energieleverancier is gewisseld, is een dief van eigen portemonnee. De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft becijferd dat een gemiddeld huishouden met het duurste energie-contract maar liefst €400 per jaar méér betaalt dan eenzelfde huishouden met het goedkoopste contract. Overstappen naar een andere energieleverancier is een papieren aangelegenheid.

Er verandert niets in uw huis of meterkast, want de nieuwe leverancier gaat dezelfde elektriciteits- en gasleidingen gebruiken als de oude en vraagt daarvoor dezelfde vergoeding die de netbeheerder heeft vastgesteld. Ook de energiebelasting verandert niet na een overstap. De besparing zit hem uitsluitend in het lagere prijskaartje van de verbruikte energie.

Hoe stapt u over?

Een goedkoper energiecontract sluit u af in vijf overzichtelijke stappen.

Bekijk uw huidige contract. Vraag eventueel aan uw energieleverancier wat voor een contract u hebt. Hebt u een tijdelijk contract (waarbij de tarieven één, twee of drie jaar vaststaan), dan moet u waarschijnlijk een boete betalen als u het voortijdig opzegt. Hebt u nog nooit iets aan uw contract gewijzigd, dan gaat het om een contract voor onbepaalde duur, en dat kunt u met een maand opzegtermijn beëindigen.

Pak uw jaarafrekening erbij en kijk hoeveel kWh elektriciteit en kubieke meter gas u het afgelopen jaar hebt verbruikt, en hoeveel u betaalt voor energie en vastrecht.

Beslis vervolgens of u een variabel tarief wilt of een tarief dat een bepaalde periode vaststaat. Dat laatste geeft zekerheid als de prijzen stijgen, maar u profiteert niet mee als de prijzen dalen. Op dit moment is een eenjarig contract met vaste prijzen veelal het voordeligst.

Zoek vervolgens de goedkoopste leverancier. Dat kan heel makkelijk via een vergelijkingswebsite. Op Geld & Recht staat een goede vergelijker, en op www.consuwijzer.nl vindt u nog eens meer dan tien prijsvergelijkers die voldoende tot goed scoren in een onafhankelijk onderzoek. Vul op zo’n vergelijkingswebsite uw verbruik in en u krijgt de goedkoopste leveranciers te zien. Tip: let erop dat alle prijzen inclusief belasting, netwerk en btw zijn, anders vergelijkt u appels met peren.

stekker

Gebruik bovendien verschillende vergelijkingswebsites, want energieleveranciers geven soms flinke korting waardoor tarieven van vergelijker tot vergelijker (en soms zelfs van dag tot dag) kunnen verschillen.

Een andere manier om een goedkope leverancier te vinden is via een collectieve inkoop. De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Vastelastenbond, United Consumers en Plusonline (via de nieuwsbrief) bieden op die manier energie aan.

De laatste stap is eenvoudig: meld uzelf aan bij de leverancier van uw keuze. Deze nieuwe leverancier zegt het oude contract op, vraagt de meterstanden op en maakt de overstap in orde.

Deze service is gratis. Noteer voor uzelf op de dag van de overstap de meterstanden, zodat u de eindafrekening kunt controleren.

 

Bron: http://www.geldenrecht.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

  • Laatste nieuws Voedselbank Leusden