Bespaar op uw stookkosten

Bespaar op uw stookkosten

De winter is in aantocht: een prima moment om eens kritisch naar uw huis te kijken. Hup, omlaag met die stookkosten, en bespaar per jaar minstens een paar honderd euro!

Duizend euro. Dat bedrag bent u ieder jaar gemiddeld kwijt aan verwarmingskosten. De meeste woningen hebben een verwarmingsketel, waarmee zo’n 1600 m³ gas wordt verstookt. Wie stadswarmte heeft, neemt per jaar circa 46 gigajoules (GJ) af. Maar wellicht is uw situatie niet zo gemiddeld. Is uw huis bijvoorbeeld al wat ouder, dan kunt u meestal flink besparen op de stookkosten door de woning te isoleren. Bij een goed geïsoleerd huis zijn de gevel, het dak en de vloer voorzien van isolatie, en hebben de ramen dubbel (hoogrendements) glas. U stookt er per jaar gemiddeld maar 700 m³ gas. Dat scheelt ieder jaar meer dan €400 op de energierekening. In een oud, slecht geïsoleerd huis is het gasverbruik drie keer hoger. In dat geval kan het verschil ­oplopen tot meer dan €1000 per jaar. Isoleren zorgt niet alleen voor lagere stookkosten, het maakt het huis ook comfortabeler. U hebt minder last van tocht, warmte­verlies, vochtproblemen en herrie van buiten.

Wilt u weten wat het isoleren van uw woning ongeveer kost? Kijk op www.milieucentraal.nl/isoleren en www.verbeteruwhuis.nl en bereken wat het u kost en oplevert, en wat eventuele subsidie nog kan bijdragen.

Dit kost niksthermostaat

Graadje minder

Wen uzelf aan een kamertemperatuur die overdag een graadje lager is dan nu, bijvoorbeeld 19 in plaats van 20 graden. Dat scheelt per graad maar liefst 7 procent op uw stookkosten: gemiddeld zo’n €70 per jaar.

Bedtijd voor cv

Maak er een gewoonte van om de thermostaat minstens een uur voordat u naar bed gaat, lager te zetten. Het blijft lang genoeg warm. Hetzelfde geldt als u de deur uitgaat. Bij elkaar bespaart u zo tot €190 per jaar.

Nachtelijk regime

In elk huis loont het de moeite om de thermostaat ’s nachts minstens 2 tot 4 graden lager te zetten. Is het huis niet goed geïsoleerd, dan kan de verwarming ’s nachts zelfs beter 5 tot 7 graden lager staan dan overdag. Stookt u namelijk de hele nacht, dan gaat in deze huizen relatief veel warmte verloren. De ketel ’s morgens opstoken kost extra energie, maar minder dan het warm houden gedurende de nacht. Zo bespaart u zo’n €170 per jaar.

Gordijnen toe

Doe ’s avonds ook de gordijnen dicht om warmteverlies tegen te gaan. Zorg er wel voor dat de gordijnen de radiatoren niet bedekken.

Vakantierooster

Gaat u ’s winters een weekendje weg of met vakantie? Zet dan de thermostaat op 7 tot 10 graden.

Dit kost een beetje

Slimme thermostaat

Heeft de radiator een hand­matige kamerthermostaat? Koop een klokthermostaat. Dat zorgt voor minder stookkosten én meer comfort. U kunt ’m zo (laten) instellen dat de temperatuur comfortabel is als u opstaat, en dat de verwarming uitgaat voordat u gaat slapen of vertrekt.

Cv dichtdraaien

Plaats thermostaatkranen op de radiatoren van de centrale verwarming en draai deze dicht als u een ruimte niet gebruikt.

Kierenjacht

Isoleer naden en kieren en plak radiatorfolie achter de verwarming. Zeker in slecht geïsoleerde huizen kan dit flink schelen in de energiekosten.

Dit kost wat meer

Zuinige cv-ketel

Hebt u nog een oude cv- of combi­ketel? Het kan lonen om deze te vervangen door een zuinige hoogrendementsketel (zoals de HR-107) nog vóórdat uw oude ketel stuk is. Uw gasgebruik kan dan flink dalen. Zo’n ketel zorgt niet alleen voor verwarming maar ook voor warm water, en is voordeliger dan een losse cv-ketel plus geiser of boiler.

Isolatie

Spouwmuurisolatie hebt u er al na drie jaar uit. Stookt u op uw zolder? Dan is het een goed idee om die te isoleren, want dakisolatie levert juist dan veel op. Sommige werkzaamheden bij dakisolatie kunt u zelf uitvoeren als u twee rechterhanden hebt. Dit geldt ook voor vloerisolatie, met name als er een kruipruimte is.

Dubbel glas

Ook dubbel glas levert flinke besparingen op. Begin met de ruimte die u het meest gebruikt, zoals de woonkamer. Dit zorgt voor de grootste besparing.

 

Bron: http://www.geldenrecht.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

  • Laatste nieuws Voedselbank Leusden