Ingeblikte groenten gaan 20 jaar mee

Ingeblikte groenten gaan 20 jaar mee

Ontdekt u bij de grote schoonmaak in uw keukenkastjes dat de helft van de producten over de houdbaarheidsdatum heen is? Vooral niet meteen in de vuilnisbak gooien, zegt microbi-oloog Marcel Zwietering van de landbouwhogeschool Wageningen, maar met het gezonde verstand een afweging maken. Drie weetjes en tips.

blikken

Houdbaarheidsdatum

Er bestaan twee soorten houdbaarheidsdata: ‘te gebruiken tot’ (TGT) en ‘ten minste houd-baar tot’ (THT). Die eerste is voor verse, onbewerkte producten: onbewerkte vleeswaren, zakjes gesneden groente, verse vis. De TGT-datum is een harde richtlijn, als je het product na de datum gebruikt, loop je risico dat het bedorven is. Op het merendeel van de voedings-middelen staat een THT-datum. Dat is geen veiligheidsadvies, maar een kwaliteitsgarantie van de producent. ‘Producten eten die de THT-datum zijn gepasseerd, is zelden schadelijk voor de gezondheid. Dat wil niet zeggen dat het altijd aan te raden is. Een oude zak meel wordt een beetje muffig, oude chocola slaat wit uit, chips en koekjes worden taai. Sommige producten kun je na een eeuw nog eten’, zegt Zwietering.

Zout, rijst, meel, azijn, ingeblikte groenten en soepen

NA 20 JAAR NOG PRIMA TE ETEN ‘Ik heb weleens kant-en-klaarmaaltijden van het leger gegeten die 40 jaar oud waren. Het smaakte prima. Als producten gesteriliseerd zijn, ook vlees en vis, kan er echt niet zo veel verkeerd gaan. Verder moet je natuurlijk gewoon goed ruiken en proeven. Veel ouderen doen dat trouwens bijna als automatisme.’

Volg het bewaar advies op

Behalve een TGT- of THT-datum staat er vaak ook een bewaaradvies op het product, zoals: ‘koel en droog bewaren’. Daarover bestaat veel misverstand, zegt Zwietering. Veel mensen denken dat met ‘koel’ de koelkast wordt bedoeld. Dat is niet zo. Als op het etiket staat dat een product koel en droog moet worden bewaard, kun je daaraan zelf ‘donker’ toevoegen. Dus het liefst in een keukenkastje, of in een niet te vochtige kelder. Als er staat ‘gekoeld bewaren’, zoals bij melk, moet het wel in de koelkast. Als je de koelkast op 8 graden hebt staan, klopt de houdbaarheidsdatum. Maar zet je de koelkast wat lager, op 4 graden, zijn ze vaak wel een week langer houdbaar.’

 

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3382650/2013/01/25/Lekker-gezellig-samen-over-de-datum-eten.dhtml

Reageren is niet mogelijk

  • Laatste nieuws Voedselbank Leusden