Kinderombudsman: Deense les voor jeugdzorg

Kinderombudsman: Deense les voor jeugdzorg

De Kinderombudsman Marc Dullaert is bang dat de jeugdzorg na de transitie naar de gemeenten slechter wordt. Dit zegt hij op basis van eenzelfde transitie in Denenmarken. Daar kostte de jeugdzorg na de eerste jaren van deze hervorming meer. Terwijl in Nederland tegelijkertijd met de transitie ook bezuinigd wordt op deze zorg.

Denemarken

Dullaert is bang dat de kwaliteit maar ook de toegang tot de jeugdzorg slechter wordt. “In Denemarken zie je dat de gemeenten in het begin vooral heel goedkoop hebben ingekocht. En dat moeten ze nu achteraf repareren. Ik hoop niet dat ons dat gaat overkomen, zei Dullaert tegen de NOS. “Het gevolg daarvan is dat specialistische zorg moeilijk toegankelijk is voor kinderen en dat mag toch nooit het resultaat zijn. Uiteindelijk wordt deze operatie ingezet om kinderen beter en sneller van zorg te voorzien.”

Bezuinigingen

Over de bezuinigingen zei Dullaert ook: “het mag niet zo zijn dat jij als kind tussen wal en schip valt omdat de gemeente niet voldoende plek heeft ingekocht, of simpelweg niet voldoende geld heeft”.

Staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) zegt dat de gemeenten zich al lang voorbereiden en nauw samenwerken, zodat de kwaliteit van de zorg wel op peil zal blijven. De Tweede Kamer stemt deze week over de transitie jeugdzorg.

Meer informatie

De NOS maakte een filmpje over de Deense jeugdzorg.

Kijk voor meer informatie over de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten op de transitiepagina.
Of lees de mini-brochure ‘Jeugdzorg naar de gemeenten? Doe het goed, doe het in dialoog’. Deze is hier te downloaden.

jeugdzorg

Bron: loc.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.