Toegankelijkheid in de Hamershof

Toegankelijkheid in de Hamershof

In september 2013 heeft de DUWgroep Leusden een vervolgonderzoek uitgevoerd naar de toegankelijkheid van winkels en bedrijven in de Hamershof.

Over de DUWgroep

De vrijwilligers van de DUWgroep behartigen al 25 jaar de belangen van mensen met een beperking in Leusden.

Het onderzoek

Zestien winkels werden bezocht door 12 vrijwilligers onder wie;

 • Mensen die lopen met een stok of rollator
 • Gebruikers van rolstoel of scootmobiel
 • Slechtzienden
 • De commissieleden van de DUWgroep

De uitslag was verrassend positief, op enkele uitzonderingen na zijn de winkels redelijk tot goed toegankelijk. Opvallend is dat de winkeliers en medewerkers, vaker dan vroeger, heel behulpzaam zijn: assistentie bij het manoeuvreren met een scootmobiel, het klaarzetten van een stoel of bankje voor iemand die met een stok loopt, het aanreiken van boodschappen vóór de toonbank, enzovoort.

Verrassen

Van de zestien onderzochte winkels ontvangen er veertien een vignet. Afgelopen week mochten we verschillende winkels en bedrijven verassen met boeketje en natuurlijk een pluim of een duim. Ook ontvingen zij een uitgebreid rapport dat was opgesteld aan de hand van het onderzoek. Vooral handig wanneer men in de toekomst aanpassingen aanbrengt.

Velen hebben het vignet direct op de deur aangebracht om te laten zien dat zij rekening houden met mensen met een beperking in Leusden.

dePluim2013_550

Pluim

Een pluim is bedoeld voor een winkel of bedrijf die voldoet aan de eisen van mensen met een beperking. Acht winkels ontvangen een “Pluim 2013”.
Duim

De duim is bedoeld voor winkels die nog wat verbeteringen zouden mogen aanbrengen maar zeker op de goede weg zijn.  Zes krijgen een “Duim 2013”.

Logisch

We zijn ons ervan bewust dat de meeste winkeliers een beperkte ruimte tot hun beschikking hebben. Daar moeten ze het mee doen. Zo kun je van een winkel van 4 meter breed, waar je ook alle producten worden uitgestald, bijvoorbeeld niet  verwachten met een scootmobiel te kunnen keren.

Wat kun je wel doen?

Juist de extra service die sommige onderzochte bedrijven de mindervaliden bieden, is echt fantastisch. Dus wat je onder andere kunt leren van deze bedrijven is:

 • Het klaarzetten van een stoel of bank
 • Het beschikbaar stellen van het toilet
 • Het personeel instrueren behulpzaam te zijn
 • Een lager gedeelte van een balie waar een iemand in een rolstoel ook overheen kan kijken
 • Lage stoelen
 • Voldoende ruimte tussen de opstellingen
 • Een bereikbaar, of zelfs mobiel pinapparaat
 • Enz.

De DUWgroep adviseert u graag wanneer u aanpassingen aan uw ruimte, ingang en opstelling kunt of wilt doen. Neem contact met ons op via de website www.VoorLeusden.nl.

De onderzochte bedrijven

Pluimen

Duimen

Gefeliciteerd allemaal!

Onvoldoende

Van de 16 winkels en bedrijven zijn er 2 die onder de maat scoren qua toegankelijkheid. Aangezien de DUWgroep dit onderzoek vooral positief wil benaderen, worden deze niet genoemd.

Volgend onderzoek

Er staat alweer een volgend onderzoek gepland dus ook uw ruimte kan een kritisch en toch realistisch onderzoek verwachten.

We danken onze vrijwilligers die de winkels hebben bezocht en daardoor het onderzoek mogelijk hebben gemaakt.

 

Dit is slechts een selectie van de foto’s die we hebben gemaakt. Wilt u een, of meerdere originele of bewerkte foto’s voor eigen gebruik? Mail de webmaster

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.