Week van de Toegankelijkheid van start

Kroegenrollen, musea checken en obstakeltochten: Week van de Toegankelijkheid van start

Onder het motto Meer dan Welkom! gaat maandag 7 oktober de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid van start. Overal in het land zijn er activiteiten die het belang van toegankelijkheid en klantvriendelijkheid benadrukken. De meeste activiteiten worden lokaal georganiseerd. Maar ook steeds meer landelijke organisaties haken aan bij de Week. Zoals de ANWB en de museumbranche.

Op de website van de Week van de Toegankelijkheid staan de aangemelde activiteiten (een fractie van wat er in de week allemaal te doen is). Er zitten pareltjes tussen, zoals het kroegenrollen in Utrecht, de menukaart Toegankelijkheid, de ANWB Museumcheck, fietskaartjes voor toegankelijkheid en stickers plakken ‘Hier is iedereen welkom’.

WheelchairmafiaNL

Foto van WheelchairmafiaNL:
ook verboden voor gehandicapten blijkbaar

Kroegenrollen in Utrecht

Het ‘Kroegenrollen in Utrecht’ wordt georganiseerd door het gehandicaptenplatform Solgu. Leerlingen van het Gregorius College en de Mytylschool in Utrecht checken op donderdag 10 oktober cafés en restaurants op toegankelijkheid. Na de check ontvangt de horeca-exploitant de Menukaart Toegankelijkheid met tips & trucs. Voor de leerlingen is het hun maatschappelijke stage. Bij de afsluiting in het stadhuis zijn wethouder Victor Everhardt en bestuursleden van de Horecabond afdeling Utrecht aanwezig.

Fietskaartjes in Wageningen

Wie tijdens de Week van de Toegankelijkheid zijn fiets in het centrum van Wageningen hinderlijk parkeert, kan hem terugvinden met een kaartje aan het stuur. Daarop staat een vriendelijk verzoek om de fiets niet zo neer te zetten dat hij de doorgang blokkeert voor minder validen. Zo vraagt de Werkgroep Wageningen Toegankelijk opnieuw aandacht voor de toegankelijkheid van de stad.

Stickers plakken in Groningen

Op dinsdag 8 oktober krijgt de Hema in Stadskanaal de sticker ‘Hier is iedereen welkom’ opgeplakt, op 10 oktober de Molenberg in Delftzijl. Ook is er een sticker voor de Groninger Airport Eelde.

Schouwen en obstakeltochten

foto: WheelcharMafiaNL

foto: WheelcharMafiaNL

Dit jaar worden er weer op veel plaatsen winkelcentra en openbare gebouwen geschouwd. Speciaal voor de Week ontwikkelde schouwlijsten toetsen de ‘ervaarde’ toegankelijkheid en brengen snel verbeterpunten aan het licht.
Ook jaarlijks terugkerend: met een obstakeltocht beleidsmakers en politici aan den lijve laten ondervinden wat het betekent om tegen drempels en obstakels op te lopen. Zittend in een rolstoel of gewapend met blindenstok (en geblindeerde bril) maken zij een wandel

ing door hun eigen stad. Dit jaar bijvoorbeeld in Emmen en Leiden.

ANWB en de museumbranche

De ANWB doet mee met de Museumcheck. Ruim 1100 vrijwilligers checken musea op toegankelijkheid en gastvrijheid. In duo’s bezoeken zij (gratis) een museum. Na afloop vullen zij tips en verbeterpunten in via een online enquête. De resultaten helpen musea om de toegankelijkheid en de gastvrijheid te verbeteren. Resultaten zijn te bekijken op anwb.nl/landvananwb. Ook na de Week van de Toegankelijkheid gaan de musea-checks gewoon door. U kunt zich bij de ANWB aanmelden als vrijwilligers.

Een ander museuminitiatief: Museum4all, een online gids voor toegankelijke musea. Daags voor de start van de Week (4 oktober) verzorgde Museum4all tijdens het Museumcongres een workshop waarin deelnemers in zeven praktische stappen leren hoe ze hun eigen museum toegankelijker kunnen maken.

Achtergrond

cgraad_platformvg

CG-Raad, Platform VG, de Oogvereniging en de NVVS organiseren de Week van de Toegankelijkheid. Het zijn in de meeste gevallen mensen met een beperking zelf en hun (lokale) belangenbehartigers die de activiteiten uitvoeren. Zij houden gemeenten, organisaties en bedrijven een spiegel voor om te laten zien wat er beter kan.

Een activiteit in uw omgeving zoeken? Kijk op Week van de Toegankelijkheid en ga naar Activiteiten – Zoeken.

De Week van de Toegankelijkheid wordt mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds.

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.