Aardappelen Groot Zandbrink voor Voedselbank

Aardappelen Groot Zandbrink voor Voedselbank

In de tweede week van november heeft de agrarische natuurvereniging Vallei Horstee weer 600 kilo aardappelen geleverd aan Voedsel Focus Amersfoort. De aardappelen zijn geteeld op de akker bij Hoeve Groot Zandbrink. Voedselfocus Amersfoort stopt een maaltje aardappels in het basispakket voor de ruim 300 gezinnen in Amersfoort en in het basispakket dat zij voor ruim 30 gezinnen levert aan de Voedselbank Leusden.

Groot Zandbrink

Hoeve Groot Zandbrink is een monumentale boerderij op landgoed De Boom, in gebruik bij Vallei Horstee. De leden en vrijwilligers beheren de boerderij, de akkers, de tuinen en het erf. Op de hoeve wordt een groen activiteitencentrum ontwikkeld. Er komen educatieve programma’s voor scholen en bezoekers kunnen er straks terecht om de akkers, de moestuin, de bijenstal of de collectie oude landbouwwerktuigen te bekijken.

grootzandbrink

Vallei Horstee en de voedselbanken

In 2013 is er een bijzondere samenwerking ontstaan tussen Vallei Horstee en de voedselbanken in Leusden en Amersfoort. De aanleiding hiervoor was dat Martje Meerveld van de gemeente Leusden de ‘Anna Aleida de Beaufortspeld’ ontving, als waardering voor haar werk als bestuurder en vrijwilliger bij de voedselbank. Zij legde vervolgens contact met Vallei Horstee om mensen uit het netwerk van de Voedselbank Leusden te betrekken bij de productie van voedsel. Zo ontstond er een groep mensen die wekelijks meehelpt in de groentetuin, samen met de andere vrijwilligers van Vallei Horstee. Sinds het voorjaar gaat iedere week de groenteoogst van Groot Zandbrink naar de Voedselbank Leusden. Een samenwerking die goed past bij de maatschappelijke functie van Groot Zandbrink.

600 kilo aardappelen

Sinds september is dit nog uitgebreid met de levering van aardappelen. Iedere drie weken wordt er een kist met 600 kilo aardappelen opgehaald door Voedsel Focus Amersfoort. Dat is de voedselbank in onze regio van waaruit cliënten uit Amersfoort, Leusden, Woudenberg en Spakenburg worden bediend. De Voedselbank Leusden is onderdeel van Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden (SMBL), die met Voedsel Focus Amersfoort een samenwerkingsovereenkomst heeft. Naast basisproducten als macaroni en spaghetti is de voedselbank nu gedurende een half jaar ook verzekerd van een voldoende voorraad aan aardappelen.

Agrariër Jan de Kruijf heeft de aardappelen machinaal gerooid waarna ze zijn opgeslagen in kisten die zijn gemaakt door de vrijwilligers van Groot Zandbrink. Kees Tolboom, lid van Vallei Horstee, komt steeds om met de tractor een kist in de bestelbus van Voedsel Focus Amersfoort te zetten. De vroege aardappelen van het ras Frieslander zijn inmiddels op. Deze week is gestart met het afleveren van de Irene’s, die langer bewaard kunnen worden.

Blij met initiatieven als deze

Voedsel Focus Amersfoort is afhankelijk van anderen en dus bijzonder blij met initiatieven als deze. Zonder de betrokkenheid en inzet van particulieren, bedrijven en organisaties als Vallei Horstee zou er een groot probleem ontstaan voor de ruim 300 gezinnen die momenteel voor hun basisbehoeften op de voedselbank zijn aangewezen.

 

Foto: Kees Tolboom (midden) levert een kist aardappelen aan Sheriff (links, bijrijder) en Jan Klazinga (rechts), chauffeur van Voedsel Focus Amersfoort.

Foto: Kees Tolboom (midden) levert een kist aardappelen aan Sheriff (links, bijrijder) en Jan Klazinga (rechts), chauffeur van Voedsel Focus Amersfoort.

Voor meer informatie:

voedselfocusVoedsel Focus Amersfoort
Jan de Jong
Tel. 033-472.19.37
VFA-logistiek@voedselfocusamersfoort.nl

home voedselbankVoedselbank Leusden
Martje Meerveld
Tel. 06 55.80.40.09
martje.meerveld@gmail.com

valleiHorsteeVallei Horstee
Hans Veurink
Tel. 06-53.70.10.00
info@valleihorstee.nl

Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden (SMBL)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

  • Laatste nieuws Voedselbank Leusden