Bezuinigen op vaste lasten

Door: Cor Pitlo, Ombudsman Leusden

Op het spreekuur van de Ombudsman Leusden:

Bezuinigen op vaste lasten……moeilijk, maar nodig om schulden te voorkomen!

“Goedemorgen, ik wil u om hulp vragen in verband met mijn echtscheiding en schulden die ik heb……kunt u mij helpen?”

Veel mensen komen bij de Ombudsman met financiële vragen, w.o. schulden. Schuldsanering. De administratie op orde brengen doet de Ombudsman niet, daar is de schuldhulpverlening van de Gemeente voor (Stadsring 51) en SMS aan de Larikslaan 2 voor. Deze instanties helpen bij het op orde brengen van de administratie.

schuldlast

Maar wat is er aan de hand? Mevrouw is net gescheiden en haar man laat haar achter met een restschuld van de hypotheek, een  persoonlijke lening en creditcardschulden. Hoe moet ze verder? Want haar ex gaat met onbekende bestemming naar de VS.
Ik vraag naar het echtscheidingsconvenant. Ze vertelt dat die er is. Ze ging met alle condities van hem akkoord, als ze maar formeel gescheiden was voor hij het land uit was! En, zo had hij gezegd,  advocaten vonden hem toch niet in de VS. Ze staat er dus alleen voor: een hypotheek, een schuld bij de bank en een creditcardschuld. Ik heb haar verzocht een overzicht, in detail, van alle inkomsten en uitgaven te maken ( drie maanden) , een overzicht van alle schulden en een actielijst: hoe kan ik meer geld krijgen?
Wat bleek: binnen twee weken was het materiaal aanwezig en kon ik met haar de vaste lasten doornemen en tot het minimum reduceren ( energie, telefoon, verzekeringen, etc.). En het mooiste was, ze onderhandelde met de schuldeisers en de bank voor een minimumaflossing per maand! Door meer te gaan werken bij haar baas en een kamer te verhuren kon ze blijven wonen in de woning.
Mijn complimenten, er moesten honderden euro’s bijgepast worden per maand en het lukte. Mevrouw kwam niet in de schuldhulpverlening, fantastisch. Veel mensen staan er zo voor als deze mevrouw. Een miljoen huishoudens dreigt in de financiële problemen te komen.

Leerpunten: zorg voor inzicht in inkomsten en uitgaven, leer budgetteren. Je kan niet meer uitgeven dan je hebt. Vaste lasten kunnen altijd omlaag. Scheiden is iets waar je hulp bij nodig hebt, het is de snelste manier om arm te worden. Handel de scheiding zo snel mogelijk zakelijk en volledig af! Altijd met een advocaat en/of mediator.
foto cor2007Let op: voor schulden en geldproblemen geldt: voorkomen en onder ogen zien! En nooit meer uitgeven dan 90% van wat je verdient of binnen krijgt.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.