Ouderen krijgen door mantelzorg niet juiste hulp

Huisartsen: Ouderen krijgen door mantelzorg niet juiste hulp

Huisartsen maken zich zorgen over de hulp aan ouderen. Steeds vaker zien zij dat bejaarden niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Met als gevolg ondervoeding, eenzaamheid en verkeerd medicijngebruik, blijkt uit een onderzoek van de SP.

Steeds vaker zorgen familie, buren of vrienden voor ouderen. De kwaliteit van deze mantelzorg laat te wensen over, stelt 80 procent van de door de SP ondervraagde huisartsen.

mantelzorgOnveilige situaties

“Mantelzorgers zijn overbelast, de thuiszorg is niet voldoende”, concludeert Kamerlid Renske Leijten. Mantelzorgers wonen niet altijd in de buurt en hebben vaak ook nog andere zorgtaken. Als de zorg niet toereikend is, kan dat leiden tot verwaarlozing en onveilige situaties, waarschuwen de huisartsen.

Renske Leijten SP

RenskeLeijtenSPLeijten: “Zij zeggen eigenlijk: ‘het beleid om verder te bezuinigen op de thuiszorg, daar geloven wij niet in’. Als we willen dat ouderen thuis kunnen blijven wonen, kan dat niet allemaal door familie. Dan moet er geïnvesteerd worden in een goede thuiszorg.”

De SP eist actie van staatssecretaris Van Rijn. Hij moet ervoor zorgen dat ouderen met goede hulp zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. De SP schreef voor het onderzoek bijna 900 huisartsen aan. Bijna 300 deden mee aan de enqûete.

Bron: RTL Nieuws

Originele bericht: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/huisartsen-ouderen-krijgen-door-mantelzorg-niet-juiste-hulp

Bekijk het item van RTL nieuws hier.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.