Werken als vrijwilliger

Forse toename vrijwilligerswerk door mensen met een beperking

Stichting Week Chronisch Zieken presenteert op 14 november 2013 in Amersfoort het boek “Werken als vrijwilliger’’. Het boek bevat portretten van mensen met een beperking en hun werkgevers.

Verrijkt het leven

Vrijwilligerswerk verrijkt het leven, vergroot het sociale netwerk en geeft bovenal plezier. De stichting wil hiermee vrijwilligerswerk door mensen met een chronische ziekte of beperking stimuleren en vrijwilligersorganisaties aanzetten actief mensen met een beperking te werven. Er is de laatste jaren overigens al een positieve trend waarneembaar.

Participatie gestegen

De participatie in vrijwilligerswerk van de mensen met een lichamelijke beperking is gestegen naar 27% (2012). Drie jaar eerder was dit nog 19% zo blijkt uit de participatiemonitor van NIVEL (Meulenkamp et al., 2013, zie www.nivel.nl).

rolstoel_werken_met_beperking

Een goede manier

Vrijwilligerswerk is voor mensen met een beperking een goede manier om mee te doen in de samenleving en isolement te voorkomen. Uit dezelfde monitor blijkt immers dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking nog steeds minder participeren in de samenleving dan de algemene bevolking. De ernst van de beperking speelt hierbij een rol. Hoe ernstiger de beperking, hoe minder de participatie. Van de mensen met een ernstige lichamelijke beperking heeft bijvoorbeeld 18% betaald werk en komt 57% dagelijks buitenshuis. Van de algemene bevolking heeft 70% betaald werk en komt 94% dagelijks buitenshuis.

Boek

De uitgave van het boek Werken als vrijwilliger is een initiatief van Stichting Week Chronisch Zieken en is mogelijk gemaakt door ZonMw, Innovatiefonds Zorgverzekeraars en a.s.r. De Amersfoortse.

zie voor de boekpresentatie: http://www.chronischziek.nl/?event=boekpresentatie-werken-als-vrijwilliger

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.