Doe ff normaal tegen gehandicapten

Doe ff normaal tegen gehandicapten

Oeps, iemand in een rolstoel. Niet staren! Veel mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met gehandicapten en dat kan dus nog wel eens ongemakkelijke situaties opleveren. Zoals onhandig voorover bukken voor iemand in een rolstoel, harder praten tegen iemand met een spraakgebrek of iemand met een leerachterstand als klein kind behandelen.

Doe normaal

“Als ik een hand wil geven, kijken mensen naar mijn handen en denken dan: wat moet ik doen?, zegt Channel 4-presentator Alex Booker, die zelf misvormde handen heeft. Je moet eigenlijk doen alsof je tegen iemand zonder beperkingen praat.

Hoe moet het dan wel? Dat probeert de gehandicaptenstichting Scope in Groot-Brittannië uit te leggen, met de actie End the Awkward. Doe normaal tegen gehandicapten, is hun boodschap. In een paar filmpjes behandelen ze de do’s en don’ts rond gehandicapten.

Tips

  • Het is oké om iemand te vragen iets te herhalen, zo vaak als nodig is. Doe niet alsof je iets hebt begrepen. Gebruik pen en papier als dat nodig is.
  • Ga niet zomaar allerlei vragen stellen aan een gehandicapte, niemand vindt het leuk als een vreemde allerlei persoonlijke vragen stelt. Behandel een gehandicapte zoals je je vrienden behandelt.
  • Druk jezelf niet tegen een muur als iemand in een rolstoel langskomt. Gewoon even een stukje opzij stappen, werkt ook prima.
  • Hurk niet voor iemand in een rolstoel, doe gewoon normaal. Heb je een lang gesprek? Pak een stoel.
  • Behandel een gehandicapte niet als een kind.

Achter de rolstoel

Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie Britten zich ongemakkelijk voelt bij een gehandicapte. Maar dat beperkt zich uiteraard niet tot Groot-Brittannië. “Wij herkennen vooral dat mensen ongemakkelijk communiceren met rolstoelgebruikers”, zegt Johan Meijer van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie. “Mensen richten zich vaak tot degene die de rolstoel duwt en beschouwen die als een soort ‘begeleider’, terwijl er verstandelijk niets mis is met degene in de stoel.”

Wil je weten of je zelf awkward omgaat met gehandicapten?
Doe dan hier de test.

Door: Ouissam

Origineel bericht: NOS

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.