Hoogbejaard stel mag van rechter huishoudelijke hulp houden

Hoogbejaard stel mag van rechter huishoudelijke hulp houden

Woensdag 10 december 2014

Een hoogbejaard echtpaar (88 en 89 jaar) uit het Friese Dantumadiel heeft ook met ingang van 1 januari 2015 voorlopig nog recht op huishoudelijke hulp.

Een algemene bezuinigingsmaatregel als gevolg van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die alle burgers in een gemeente treft, kan niet. Dat heeft de rechtbank in Groningen dinsdag bepaald.

Het stel kan dankzij huishoudelijke hulp zelfstandig blijven wonen, maar de gemeente wilde de hulp vanaf 1 januari niet meer vergoeden. Het echtpaar en een dochter stapten vervolgens naar de rechter met hulp van Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking.

De rechter oordeelt dat hulp niet zomaar kan worden stopgezet zonder te kijken naar hun persoonlijke situatie. Dat het echtpaar eigen vermogen heeft in de vorm van een huis, mag daarbij geen rol spelen.

Bijstandsniveau

Volgens de advocaat van de familie zou het schrappen van de hulp betekenen dat het echtpaar maandelijks 400 euro zelf moet betalen om zelfstandig te kunnen blijven wonen. ”Dan komen ze ruim onder bijstandsniveau.”

Volgens Ieder(in) staat de zaak niet op zichzelf. Zeker een kwart van alle gemeenten overtreedt de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp, stelt de organisatie. ‘Dantumadiel’ is een landelijke testcase voor de koepel.

Ieder(in) is blij met de uitspraak. De rechter geeft onomwonden aan dat gemeenten moeten kijken naar de specifieke situatie van mensen met huishoudelijke hulp en ”dat je die er niet categoraal uit kunt gooien”, zegt een woordvoerder.

Volgens de advocaat van het hoogbejaarde stel betekent de uitspraak dat iedereen die vanaf volgend jaar geen recht meer heeft op huishoudelijke hulp zonder dat naar hun situatie is gekeken, nu ”bezwaar kan maken en gelijk zal krijgen”.

rechter

Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is blij met de uitspraak van de rechter. “Ik constateer dat de uitspraak in lijn is met datgene wat in de wet staat, daar kun je alleen maar blij mee zijn”, zei hij dinsdag tegen de pers bij aanvang van het Vragenuur.

Van Rijn heeft de gemeenten wel al gewaarschuwd, zei hij , maar kon de rechterlijke uitspraak niet verhinderen omdat de gang naar de rechter al was ingezet.

Volgens Van Rijn benadrukt de uitspraak dat gemeenten echt in gesprek moeten met de zorgbehoevenden om vast te stellen of zij nog zorg nodig hebben of niet. “In de wet staat dat gemeenten zorgvuldig onderzoek moeten doen als het gaat om maatwerk.”

Duidelijk

De Friese gemeente Dantumadiel noemt het ”goed” dat de rechtbank heeft bepaald dat gemeenten niet zomaar met de vergoeding mogen stoppen. ”Het is duidelijk voor mensen die het betreft en voor veel gemeenten”, zegt CDA-wethouder Roelof Bos.

Volgens Bos kon Dantumadiel in oktober niet anders dan vijfhonderd mensen met huishoudelijke hulp per brief meedelen dat ze geen vergoeding meer krijgen. ”De invoering van de nieuwe WMO is te snel gegaan en de bezuiniging is te fors.” Dantumadiel moest aanvankelijk 600.000 euro bezuinigen op huishoudelijke hulp.

Gewaarschuwd

Belangenorganisatie voor ouderen ANBO reageert opgetogen op de uitspraak. ”Gemeenten zijn nu hopelijk gewaarschuwd dat zij niet zonder gedegen vooronderzoek zomaar de huishoudelijke hulp mogen schrappen”, aldus directeur Liane den Haan.

Ze zegt dat ANBO dagelijks meldingen binnenkrijgt van het zomaar schrappen of verminderen van de huishoudelijke hulp.

Kwetsbaar

Corrie van Brenk van vakbond FNV Zorg zegt dat wat voor deze gemeente geldt, ook voor de rest van Nederland geldt. “Gemeenten mogen niet zomaar de thuiszorg stoppen. Zonder die zorg zullen veel ouderen en kwetsbare mensen vervuilen, vereenzamen of zieker worden.”

De vakbond roept zorgbehoevenden en zorgverleners op om bezwaar te maken als hun gemeente de thuiszorg wil stoppen.

Door: ANP/NU.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.