Keukentafelgesprek in de gemeente Leusden

Keukentafelgesprek in de gemeente Leusden

ingezonden door: H. uit Leusden

Zoals alle mensen die afhankelijk zijn van de huishoudelijke hulp, hebben ook wij een brief van de gemeente Leusden gehad. Van 2015 tot 2017 wordt de huishoudelijke hulp uitgefaseerd voor ons.

Wij zijn een man en een vrouw die helaas niet meer alles zelf kunnen. Wij zijn afhankelijk van de huishoudelijke hulp. We zitten echter in de groep die, als het aan onze gemeente ligt, geen aanspraak meer kunnen maken op hulp van Leusden.

Lees ook hier wat de gemeente Leusden in mei 2014 heeft aangekondigd: http://voorleusden.nl/2014/06/leusden-herziening-wmo-beleid-hulp-per-2015/

(red.)

Ze weten nog van niets

Pas geleden werden wij gebeld door een medewerkster van Larikslaan2. Gezien de ontwikkelingen in de media over de huishoudelijke hulp, dachten we dat dit was om een afspraak te maken voor het zogenaamde “keukentafelgesprek”. Zover ik weet is de gemeente dit verplicht. In het gesprek vroeg zij ons: “waarom wilt u het gesprek eigenlijk?”. Dat wekt niet bepaalt veel vertrouwen.

Na wat meer doorvragen kwamen wij erachter dat de medewerkers van Larikslaan2 nog niet op de hoogte zijn van het beleid van onze gemeente. Eerlijk gezegd denk ik dat de gemeente Leusden het ook nog niet weet.

Het is verstandig om te vooraf te weten wat het doel van de gemeente is bij zo’n gesprek. Misschien weten ze dat in januari?

Schrappen?

De gemeente Leusden mag de huishoudelijke hulp niet zomaar schrappen. In de media heeft iedereen kunnen volgen dat een echtpaar, met hulp van ieder(in), de rechtszaak tegen hun gemeente won.

Door Ieder(in)

De overheid wil dat mensen langer zelfstandig wonen. Dat kan niet zonder goede voorzieningen.
Het is daarom uitermate belangrijk dat gemeenten echt in gesprek gaan met burgers over wat ze nodig hebben om zelfredzaam te zijn en mee te kunnen blijven doen aan het maatschappelijk leven. De rechter heeft dat nu bevestigd.

In de Wmo is het gesprek (het keukentafelgesprek) tussen burger en gemeente essentieel. Niet alleen als het gaat om huishoudelijke hulp, maar ook bij andere ondersteuning die nodig is, zoals begeleiding, dagbesteding of praktische voorzieningen.

(red.)

We zijn benieuwd naar ons gesprek en vooral wat er uit komt.

huishoudelijkehulp

Voorbeeldbrieven door ieder(in)

(red.)

Hieronder kunt u de voorbeeldbrief  en het bezwaarschrift aan de gemeente downloaden.

lees ook: http://voorleusden.nl/2014/12/wat-doe-ik-als-huishoudelijke-hulp-wijzigt/

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.