Opening Repair Café Leusden

Leusden start eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Wegggooien? Mooi niet! Jongerencentrum De IJsbreker organiseert op vrijdag 13 maart 2015 het allereerste Repair Café van Leusden.
Wethouder Erik van Beurden zal het Repair Café Leusden op die dag openen.

13 maart

In De IJsbreker, aan de Bavoorsteweg 25 , draait het op vrijdag 13 maart allemaal om repareren. Tussen 13.30 uur en 16.00 uur staan diverse vakmensen klaar, om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café Leusden bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, (bed)lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies … alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vakmensen in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Afvalberg

Door repareren te promoten, wil Repair Café Leusden bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt de initiatiefnemers. “In Nederland gooien we ontzetten veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café Leusden willen we daar verandering in brengen”.

leuke contacten in het dorp

Het Repair Café Leusden is ook bedoeld om dorpsbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in ons dorp aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende dorpsgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in het dorp.
De initiatiefnemers wijzen erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. Maar bovenal willen zij met het Repair Café Leusden laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk”.

Stichting Repair Café

Het concept Reair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café Leusden.

Het Repair Café Leusden gaat vrijdag13 maart 2015 voor het eerst open. Daarna is het Repair Café elke tweede vrijdagdag van de maand te bezoeken.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.