eigen bijdrage zorg

630 euro eigen bijdrage? Dat kan ik nooit betalen!

De zorg zou beter en betaalbaarder worden, beloofde staatssecretaris Van Rijn. Maar Michel Badoux – door een dwarslaesie bijna geheel verlamd – moet nu zelf ruim 600 euro per maand ophoesten. Hij is niet de enige. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen opeens torenhoge rekeningen voor zorg.

Woensdag viel er bij Badoux een brief op de mat: de eigen bijdrage die hij moet betalen omdat hij zijn vrouw inhuurt als verzorger is 630 euro per maand. ,,Ik heb meteen gebeld, klopt dit wel? ‘Ja hoor meneer, het klopt precies,’ zei het Centraal Administratiekantoor. Maar dat kan ik met mijn WAO-uitkering helemaal niet betalen.”

Badoux werkte als stuwadoor in de haven van Amsterdam. ,,Het leven was fantastisch.” Tot 2003. ,,Ik was bij de garage bezig toen ik het benauwd kreeg. De dokter zei: ‘Ik zie het al, het is een hyperventilatieaanval’. Voor de zekerheid werd ik naar het ziekenhuis gestuurd. Daar kon ik al snel niet meer staan.” Het bleek een hoge dwarslaesie door een ruggenmerginfarct.

Verzorging

Badoux kan ‘helemaal niets meer’. Hij moet met een tillift in en uit bed worden gehaald, douchen in een douchestoel, is afhankelijk van een elektrische rolstoel, moet plassen door een slangetje en kan alleen poepen dankzij speciale pillen, op bed. ,,In het begin huurde ik van mijn persoonsgebonden budget (pgb) zusters en verzorgenden in. Uiteindelijk besloten we dat mijn vrouw de verzorging ging doen. Zo hebben we ook meer een gezinsleven met onze zoon, die een verstandelijke handicap heeft.”

Tot vorig jaar werd zijn eigen bijdrage verrekend in het budget dat hij had. Nu heeft hij hetzelfde budget, plus een eigen bijdrage. Badoux is niet de enige die door de wijzigingen in de zorg wordt geconfronteerd met hogere kosten. Uit een onderzoek van TNS-Nipo in opdracht van GroenLinks blijkt dat de zorgkosten voor chronisch zieken soms enkele tientjes, soms wel honderden euro’s per maand stijgen.

Inkomensverlies

Volgens directeur Illya Stoffer van belangenorganisatie Ieder(in) worden vele honderdduizenden mensen hierdoor getroffen. ,,We hebben hiervoor gewaarschuwd. Het grote inkomensverlies komt doordat de eigen bijdragen voor langdurige zorg per 1 januari met 50 procent zijn verhoogd. Daar komt bij dat veel van deze mensen ook nog eens worden getroffen door bezuinigingen in de eigen gemeente. Bijvoorbeeld op de huishoudelijke hulp.”

euros

Door die stapeling van eigen bijdragen lopen de kosten op, zegt Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. ,,Staatssecretaris Van Rijn zei dat de zorg beter zou worden, maar daar is slechts 2 procent van de ondervraagden het mee eens.” Badoux wil graag dat zijn vrouw voor hem blijft zorgen. Hij huurt haar nu voor 12 uur per week in. ,,In werkelijkheid zorgt ze 70 of 80 uur voor me. Ik heb haar nodig, zelfs een kopje koffie of een boterham moet ze aangeven.”

Als Badoux de eigen bijdrage niet betaalt, houdt de bekostiging van de zorg door zijn vrouw thuis in Bergen op Zoom op. ,,Dan moet ik naar een instelling. Dat is onbetaalbaar. Dat is toch de wereld op z’n kop?”

Bron: AD.nl

13-03-2015

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.