Pgb-houders bij debat

Pgb-houders bij debat: ‘Ik houd er een kater aan over’

Bron: NOS 4 juni 2015

Uren na het begin van het pgb-debat in de Tweede Kamer zijn de budgethouders op de publieke tribune verdeeld over wat ze hebben gezien en gehoord. Belangenvereniging Per Saldo is voorzichtig positief over de uitspraken en toezeggingen van staatssecretaris Van Rijn. Maar zorgondernemer Kitty Beelen heeft er “een kater” aan overgehouden.

“Er wordt niet gepraat over wat voor ons allemaal het belangrijkst is”, zegt ze. “Ik hoor weinig oplossingen. Er zitten hier mensen die al vijf maanden geen salaris hebben gehad. Die horen hier dat de problemen voorlopig niet zijn opgelost. Dat is niet leuk.”

Beelen leidt in Deurne een zorginstelling en heeft zo’n vijftig zorgverleners in dienst. Die krijgen nu niet allemaal geld. Ze was vanochtend met veel hoop, maar weinig verwachtingen naar Den Haag gereisd. “Ze heffen het glas en alles bleef zoals het was: daar zal het debat naar mijn idee mee eindigen. Maar ik hoop dat ik me vergis”, zegt ze.

2e kamer

Per Saldo

Per Saldo zegt ook dat de problemen rond pgb-uitbetalingen na vandaag niet opgelost zullen zijn. “Maar wat er veranderd is, is dat Van Rijn ruiterlijk heeft gezegd dat de invoering niet goed is gegaan”, zegt directeur Aline Saers. “En dat het nog steeds niet goed gaat. Dat is voor ons heel belangrijk.”

Saers is ook positief over de toon van het debat. “Ik was bang dat het debat heel politiek zou worden. Gelukkig, gelukkig, ging het ook veel over de inhoud. Het perspectief van de budgethouder is echt op tafel gelegd.”

Dat we niet direct een oplossing hebben, is erg genoeg. Maar het is wel de realiteit.

Aline Saers, directeur Per Saldo

Maar de belangenvereniging is ook kritisch. Saers mist vooral harde, concrete maatregelen. “Ik hoop dat Van Rijn daar wel snel mee komt, en dat de Kamer hem daarop kan afrekenen. Dat we niet direct een oplossing hebben, is erg genoeg. Maar het is wel de realiteit.”

‘Mijn vader begeeft het’

Dat de problemen met pgb-uitbetalingen voorlopig niet van de baan zijn, blijkt ook uit reacties die de NOS tijdens het debat krijgt. Een pgb-houder vertelde dat 3000 euro van zijn budget was afgeschreven, voor diensten van een zorgverlener die helemaal niet bij hem werkt. “Ik kom er niet achter wie die zorgverlener is, en waar dat dan is gebeurd”, schrijft hij.

Iemand anders mailt: “Sinds januari heeft mijn vader behalve de stress van het constante verzorgen van mijn moeder ook de stress van het uitblijven van betalingen aan zorgverleners. Vandaag heb ik een telefoontje gehad dat het erg slecht gaat met mijn vader. Dit politieke gedonder bezorgt hem zoveel stress en slapeloze nachten, dat hij het nu aan het begeven is.”

Op de tribune in de Tweede Kamer blijven de toeschouwers verdeeld. Meerdere pgb-houders bevestigen dat de Sociale Verzekeringsbank, die de pgb-betalingen moet uitvoeren, er wel alles aan doet om de problemen op te lossen.

“Maar je hebt met zoveel partijen te maken: gemeenten, verzekeraars, zorgkantoren… Als ergens iets misgaat, wordt er niet betaald. Als ik de oplossing zou weten, had ik hem al verteld”, zegt een van hen.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.