smartphone iets voor ouderen?

Wilt u op hoge leeftijd makkelijk contact onderhouden met kinderen, kleinkinderen en vrienden? Dat kan heel goed met een smartphone. Ontdek daarom de voordelen van een smartphone. Wat is een smartphone, waarom zou u het gebruiken, wat kost het en hoe vindt u er één die bij u past? Ik zet de mogelijkheden voor u op een rij.

Vooraf

Steeds meer ouderen maken gebruik van een smartphone. Zo’n apparaat is inmiddels heel gebruiksvriendelijk, handig voor ontspanning en praktische zaken. Maar vooral is een smartphone handig om in contact te blijven met (klein)kinderen en vrienden. Vanuit mijn ervaring bij Telefoonabonnement.nl zet ik de belangrijkste informatie op een rij. Wat zijn uw ervaringen, hebt u nog tips die andere ouderen kunnen gebruiken bij de aanschaf of het gebruik van een smartphone? Laat ze onder dit bericht achter.

Wat is een smartphone?

De letterlijke betekenis van een “smartphone” is “slimme telefoon”. En slim zijn deze telefoons zeker. De smartphone kenmerkt zich meestal door een groot scherm dat u met uw vingers kunt bedienen. De slimme telefoon kan zaken voor u doen via handige programma’s die op deze telefoon geïnstalleerd kunnen worden. Het kan zelfs zó ver gaan dat een slimme telefoon ook de hartslag en bloeddruk meet. De mogelijkheden zijn dus onbegrensd en niet te vergelijken met de eerste mobiele telefoons van tien of twintig jaar terug. De opkomst van de smartphone is ook bij ouderen daarom niet vreemd te noemen, maar het kan altijd nog meer en beter!

smartphone

Ontelbaar veel mogelijkheden

Op de smartphone kun u programma’s installeren, waar u oneindig veel dingen mee kunt doen. Bijvoorbeeld om spelletjes te spelen, zoals scrabbelen, dammen en bridgen. Ook kunt u informatie opzoeken, zoals nieuws, het weer en televisieprogramma’s. Denk ook aan bankzaken, foto’s maken of de weg vinden.

Maar vooral: contact

Met een slimme telefoon gaat de weg ook open voor sneller en vaker contact! Zo zijn er veel gratis programma’s om in contact te komen met andere mensen, bijvoorbeeld de programma’s Whatsapp en Facebook. Vrijwel elk (klein)kind beschikt tegenwoordig over een smartphone en dus ook over die programma’s. De smartphone legt de drempel voor contact daarmee een stuk lager: een simpel berichtje via een van deze programma’s helpt enorm om u er (weer) bij te laten voelen. Het is toch geweldig als uw kleinkind snel even een foto maakt van zijn of haar diploma en even doorstuurt? Kijk ook naar de berichten over digitale platforms en sociale media om maximaal gebruik te maken van  alle contactmogelijkheden.

Prijzig?

Een smartphone hoeft niet duur te zijn. Er zijn er al smartphones leverbaar vanaf een prijs van ongeveer € 80,00; hiermee is zo’n apparaat dus voor veel mensen een betaalbare aanschaf. Denk bijvoorbeeld aan de Huawei Y30, de LG K4, de Hauwei Y5 en Wiko Rainbow Jam. Vaak worden smartphones aangekocht in combinatie met een abonnement, waarvoor u maandelijks een vast bedrag per maand kwijt bent. In veel gevallen kunt u volstaan met een abonnement van
€ 10,00 tot € 15,00 per maand. Toch is het niet noodzakelijk om een abonnement te nemen: u kunt ook een tegoed kopen dat u geleidelijk aan gebruikt (een zgn. prepaidkaart). De aanwezigheid van draadloos internet in huis is dan wel makkelijk zodat u optimaal kunt genieten van de mogelijkheden.

Kopen via internet

Als u een smartphone wilt kopen, kunt u zich persoonlijk laten adviseren bij een telefoonwinkel, door een (klein)kind of ‘op de gok’ een toestel aanschaffen. U kunt ook internet gebruiken om een toestel te vinden dat bij u past. Hebt u zelf geen internet, dan kunt u bijvoorbeeld in de bibliotheek terecht of familie of vrienden vragen u hierbij te helpen. Voor het zoeken via internet heb ik vijf tips voor u.

  1. Gebruik filters. Er zijn tegenwoordig heel veel websites waar u telefoons kunt kopen. Vaak hebben die sites ‘filtermogelijkheden’ die u helpen uit het totale aanbod een selectie te maken. Door bijvoorbeeld alleen toestellen te tonen van maximaal €150,00.
  2. Lees beoordelingen. Een fabrikant vindt zijn eigen producten natuurlijk altijd de beste. De recensies van echte gebruikers zeggen echter veel meer over de kwaliteit van een product dan een reeks marketingtermen op de fabrikantensite. Bekende vergelijkingssites (zoals nl, Bellen.com en uiteraard mijn eigen Telefoonabonnement.nl) en bronnen zoals YouTube kunnen u eenvoudig helpen met het vinden van een beoordeling over een bepaald product. Vergelijk bij uw speurtocht vooral producten met veel reviews. Ook mogen er best negatieve reviews tussen zitten. Dan weet u tenminste zeker dat de beoordelingen echt zijn. Een product met 50 perfecte reviews zou ik persoonlijk niet vertrouwen.
  3. Vergelijken loont echt! Ook dit is een marketingterm die u op vergelijkingssites ziet, maar het klopt wel. Vergelijkingssites hebben bestaansrecht omdat ze een goede vergelijking maken in prijzen en specificaties. Als u bij een bekende vergelijkingssite iets koopt kunt u er over het algemeen van uit gaan dat het artikel op dat moment nergens anders goedkoper was. Gemiddeld genomen scheelt het bij een goede vergelijkingssite al snel tientallen, tot soms wel honderden euro’s per jaar. Gebruik maken van een handige prijsvergelijker loont dus echt.
  4. Goedkoop is niet altijd duurkoop. Als u wat ouder bent en voor het eerst een smartphone gebruikt, hebt u vaak al genoeg aan enkele opties. Vrijwel alle ouderen kopen een smartphone om “bij te blijven” en om te kunnen Whatsappen. Al die spelletjes en apps die de jeugd vandaag de dag gebruikt is voor veel ouderen helemaal niet noodzakelijk. Laat u dan ook niet al te zeer verleiden tot het kopen van een dure smartphone met al deze mogelijkheden. Een goede smartphone hebt u al voor € 100,00. En vaak zelfs zonder bijbetaling bij een mobiel abonnement.
  5. Kies voor een bekend merk en een populair besturingssysteem. Momenteel zijn er een aantal bekende merken op de markt, waaronder Apple, Samsung, HTC, LG, Huawei, Sony en Motorola. Dit zijn dan ook de merken die u het vaakst zal horen en waar over het algemeen de beste kwaliteit van wordt verwacht. Daarnaast doet u er verstandig aan om bij het kiezen van een besturingssysteem te kiezen voor Android of iOS (bij Apple). Deze besturingssystemen hebben verreweg de meeste mogelijkheden en zijn op dit moment het vriendelijkst in gebruik.

Hulp nodig

Er zijn in Nederland veel organisaties en plekken waar u hulp kunt krijgen bij digitale middelen, zoals een smartphone. U kunt elke maandagmorgen van 10:00-12:00 uur naar het Digitaal Hulpplein in de Bibliotheek Leusden, dat gratis met Gilde Leusden wordt georganiseerd.

gilde Leusden

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.