Stille Kracht: een luisterend oor

In de serie ‘De Stille Kracht’ ontmoet ik vrijwilligers uit Leusden. Mantelzorger, vluchtelingenwerker of trainer bij een sportclub. Iedere vrijwilliger verdient het om eens in het zonnetje gezet te worden. Deze week zijn dat vrijwilligers van het vrijwilligerscoördinatiepunt ‘De huiskamer van Leusden”.

door Quirine van Mourik

Bron: Leusden Nu

Hilly Kuipers en Nancy Hooijer

Hilly Kuipers (links) en Nancy Hooijer zien u graag verschijnen in de huiskamer. (Foto: Quirine van Mourik)

Stille Kracht: een luisterend oor

Leusden – Sinds afgelopen maandag staan Hilly Kuipers en Rita Kooloos in de gloednieuwe Huiskamer van Leusden voor u klaar met een luisterend oor en goed advies. Dat gaat over al die zaken die lastig alleen op te lossen zijn. “Het is gebleken dat er een heleboel vrijwilligersorganisaties en fondsen zijn in Leusden, die iets voor iemand kunnen betekenen. Helaas komen hulpvragen niet altijd bij de juiste instellingen terecht. Daarom is er op initiatief van de gemeente en verschillende fondsen een stuurgroep gevormd om iets te vormen waarin dit alles kon samenkomen. Dat werd de Huiskamer van Leusden,” legt Hilly Kuipers uit.

Nancy Hooijer, consulent Team Samenleving van Larikslaan2: “De vrijwilligers hebben hier een mooie ruimte waar iedereen terecht kan met allerlei vragen met betrekking tot vrijwilligers. Er zijn in totaal zeven vrijwilligers die de huiskamer draaiende houden.” “We willen vooral laagdrempelig zijn,” zegt Rita Kooloos. “Soms hoeft een vraag helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, maar kunnen we iemand helpen door alleen te luisteren. Sommige hulpvragen zijn zwaarder van aard. Dan komen we er misschien niet uit op één ochtend, maar dan gaan we toch verder op zoek met onze collega’s.”

Hilly: “Het is hier prettig om dicht bij de professionals van Larikslaan2 te zitten. Zo kunnen we aftasten welke vraag bij de vrijwilligers hoort en welke bij de professionals.” Daardoor is ook geen hulpvraag te zwaar. Bovendien zitten de vrijwilligers met plezier voor u klaar. Rita en Hilly halen beide veel voldoening uit het vrijwilligers werk. “In Achterveld deed ik al vrijwilligerswerk,” zegt Rita. “En toen kwam dit op mijn pad. Je krijgt er zoveel waardering voor terug en vaak alleen al door er gewoon te zijn.” Hilly is nog niet heel lang met pensioen: “Na een leven lang in het beroepsonderwijs bleek al na vier maanden dat pensioen niets voor mij was. Ik heb toen verschillende organisaties bekeken en was zeer verrast dat er zoveel te doen is in Leusden. Ik zet me nu in voor verschillende organisaties.
Het contact met de mensen is heel fijn en het geeft vreugde en voldoening.”

U vindt Huiskamer van Leusden aan Larikslaan 2. Openingstijden: maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 10.00 – 12.30 uur. Tijdens openingstijden kunt u bellen met 033 – 3034403 en u kunt altijd mailen naar huiskamervanleusden@gmail.com.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.