Einde aan gezelligheid dichtbij?

Schoon huis en lijf onvoldoende

Iedereen heeft behoefte aan bezigheid en gezelligheid, ook ouderen. Met de tijd echter dunt de vertrouwde vriendenkring steeds verder uit en neemt de energie geleidelijk af. Doordat ook de mobiliteit geringer wordt, zullen ouderen hun bezigheid en gezelligheid steeds dichter bij huis moeten zoeken. Een ontmoetingsplek dichtbij huis is dan wel het minste. Niet iedereen heeft immers nog vrienden of familie dichtbij die klaar staan of contacten met mensen uit de buurt.

Cartoon Voor Elkaar: Gezelligheid

De Deel

Het appartementencomplex Groenhouten in Leusden (aan Zaaier, Egger en Dorser) is een zelfstandig wooncomplex met 150 huur- en koopappartementen, waarvan de meeste bewoners 55+ zijn. Zij reageerden met ongeloof op het bericht dat Beweging 3.0. met ingang van 1 januari a.s. stopt met een aantal diensten, waaronder de gemeenschappelijke ruimte, De Deel. Daar wordt koffie gedronken, een film bekeken, samen gegeten en dergelijke. Wie aangewezen is op zo’n voorziening in huis, kan daar enige bezigheid en gezelligheid vinden. Maar de exploitatiekosten van De Deel zijn voor Beweging 3.0., onder andere door de hoogte van de huur van deze ruimte, veel hoger dan de inkomsten.

Start

Bij de start, zo’n 30 jaar geleden, was het complex vanuit het verzorgingshuis ’t Hamersveld opgezet als ‘wonen met zorg’. Als bewoner van een appartement kon je daarbovenop een abonnement afsluiten voor extra (‘comfort’) diensten, zoals personenalarmering, een klussendienst en genoemde sociale ruimte De Deel. Dat laatste is iets wat bewoners in recentere complexen met veel senioren als de Zeilmakerij, de Blekerij en de Tolgaarde moeten missen.
Oud-directrice van verzorgingshuis ’t Hamersveld Tini Zeeman weet nog goed hoe trots ze vroeger was op deze mooie voorziening voor ouderen. En oud-raadslid Rein van den Berg, zelf bewoner, vindt dat dit niet kan: eerst mensen jaren laten betalen voor een serviceabonnement en dan daarmee stoppen als zij als ouderen die voorzieningen juist zo nodig hebben. Natuurlijk, wat blijft is dat je appartement wordt schoongemaakt en je thuis de noodzakelijke verpleegkundige zorg ontvangt. Maar ‘schoon huis, schoon lijf’ is niet voldoende om prettig ouder te worden! Daar horen ook ‘gezelligheid en bezigheid’ toe, juist voor wie dat zelf niet meer buitenshuis kan opzoeken.

Toekomst

Ook voor Beweging 3.0 is dit een onwenselijke ontwikkeling. Samen met Leef3.nu worden de mogelijkheden van een doorstart met een nieuwe opzet en een nieuwe exploitant onderzocht. Daartoe zullen op korte termijn de wensen van de bewoners geïnventariseerd worden. Misschien valt in overleg met de (nieuwe) eigenaar nog iets aan de huur te doen en kunnen bewoners van het complex meer voor elkaar betekenen. Want iedereen die nu gedwongen is zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, heeft toch ook recht op een prettige oude dag? Met wat bezigheid en gezelligheid?

Bron: LeusderKrant

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.