Fijn voor een ander, leuk voor jezelf

Voor Elkaar

Nieuwe vrijwilligers blijven nodig

Vrijwilligerswerk kent vele vormen. Voorlezen op woensdagmiddag, de sportvereniging een helpende hand bieden, maatje voor persoon met dementie, elkaar helpen kan op allerlei manieren. In de gemeente Leusden zijn veel vrijwilligers actief. Inwoners die na hun pensioen lekker bezig willen blijven, maar ook jonge mensen die naast hun betaalde baan iets voor een ander willen betekenen of bijvoorbeeld werkervaring voor hun cv willen opdoen. Eigenlijk is er voor ieder wel iets te vinden. In de vrijwilligersbank op www.sociaalplein-leusden.nl staat een uitgebreid overzicht van de organisaties en hun vacatures voor vrijwilligers. Ook de vrijwilligersorganisaties vermeld in de rechterkolom kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Wie eenmaal als vrijwilliger aan de slag gaat, moet zich bewust zijn van een aantal zaken, die hier op een rijtje gezet zijn.

Voor Elkaar - Voorlezen

Mijn kleinkinderen zijn te oud om voor te lezen. Gelukkig heb ik nieuw publiek!

Verzekering

De gemeente Leusden kent een vrijwilligersverzekering. Iedereen die vrijwilligerswerk verricht, is automatisch verzekerd. Ook is iedereen verzekerd die niet in Leusden woont, maar wel binnen Leusden vrijwilligerswerk doet. Op www.vrijwilligersnetnederland.nl (tel. 040-2193400) staat altijd de meest recente informatie over dit onderwerp. Ook geven zij een nieuwsbrief uit.

Trainingen

Afhankelijk van de werkzaamheden die vrijwilligers verrichten, organiseren vrijwilligersorganisaties trainingen en opleidingen. Zo organiseert Zonnebloem trainingen voor vrijwilligers die gasten bezoeken en biedt Larikslaan2 haar vrijwilligers jaarlijks een divers trainingsaanbod.

Vrijwilligersvergoeding

Een organisatie is niet verplicht om vrijwilligers een onkosten- of reiskostenvergoeding te geven. Gebeurt dit wel, dan mag er maximaal € 150 per maand en € 1.700 per jaar belastingvrij worden vergoed. Deze vergoeding is wel aan regels gebonden. Zie hiervoor ook www.belastingdienst.nl waar men ook kan lezen wanneer men bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag mag aftrekken als gift als geen (onkosten)vergoeding wordt ontvangen.

VOG

Vrijwilligers die werken met volwassenen of kinderen in een afhankelijkheidsrelatie krijgen een gratis VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Op www.gratisvog.nl staat een lijst met organisaties waarvan de vrijwilligers in aanmerking kunnen komen voor een gratis VOG.

Afspraken

Het is goed om duidelijke afspraken te maken als men als vrijwilligers ergens aan de slag gaat. Vrijwillig betekent immers niet vrijblijvend. Duidelijkheid over de invulling van de functie is dan ook prettig. Een aantal vrijwilligersorganisaties werkt met een overeenkomst waarin bijvoorbeeld is vastgelegd om welke werkzaamheden het gaat, voor welke periode, of er in training of opleiding wordt voorzien etcetera.

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kan men contact opnemen met Larikslaan2, tel. 033-3034444 of info@larikslaan2.nl

 

Bron: LeuderKrant

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.