Het is zulk leuk, gezellig en dankbaar werk!

Voor Elkaar

“Het is zulk leuk, gezellig en dankbaar werk!”

Zonnebloem Leusden 50 jaar

Stichting De Zonnebloem is meer dan de bekende geheel verzorgde vakanties op aangepaste boten. Voor De Zonnebloem zijn landelijk meer dan 40.000 vrijwilligers actief. Er zijn meer dan 1200 plaatselijke afdelingen. Eén daarvan is Zonnebloem Leusden, dat ruim 200 gasten van dienst is met 38 enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Deze afdeling (bereikbaar op 06-18694891, José Broersen) bestaat in 2018 50 jaar. De feestelijkheden hieromheen vinden plaatsen in maart.

Bezoekjes

Gerda den Ouden en Mien van Valkengoed zijn respectievelijk al 30 en 10 jaar vrijwilliger bij Zonnebloem Leusden. Beiden brengen geregeld een bezoekje aan zogenoemde ‘gasten’, mensen met een fysieke beperking die eenzaam zijn en/of behoefte hebben aan contact of bezigheid samen met anderen en vaak ook niet over eigen vervoer meer beschikken. Soms maken Gerda en Mien op verzoek ook kleine uitjes met een gast, zoals kersen eten in een boomgaard, een middagje naar Spakenburg of een bezoekje aan het Oogstfeest in Den Treek. Mien: “Het hoeft je als vrijwilliger nooit geld te kosten. Moet je kosten maken, dan overleg je tevoren met de penningmeester of het vergoed kan worden, zoals een kilometervergoeding”. Gerda: “Je kunt zelf bepalen hoeveel mensen je wilt bezoeken en hoe vaak. Heel belangrijk is dat je bij je aanstelling van het bestuur meekrijgt dat het hier alleen gaat om het contact en het geven van aandacht. Praktische zaken, zoals klussen, boodschappen doen, formulieren invullen of bemiddelen, daar zijn andere instanties en organisaties voor”. Mien: “En als er geen klik is tussen vrijwilliger en gast, dan kun je dat goed bespreken met iemand van het bestuur en zoeken naar een andere gast”.

Gerda en Mien

Trots

Als vrijwilliger kun je bij de Zonnebloem nog veel andere dingen doen. Gerda: “Als je net nieuw bent, wordt eerst gekeken waar je het beste ingezet kunt worden, waar je sterke kanten en je voorkeuren liggen”. Zo houdt Mien zich actief bezig met de inschrijvingen en het vervoer rond busexcursies en het Midwinterfeest. En dan is er de Handwerkclub, elke donderdagmiddag in de KIT (Geertrudishof 29), die Gerda  samen met vijf andere vrijwilligers runt. Trots zegt ze: “Wekelijks doen 10 tot 20 deelnemers mee en de gebreide en geborduurde spullen worden enige keren per jaar, waaronder op Koningsdag, verkocht. Met de opbrengst kopen we dan weer garen, wol en dergelijke in en wat overblijft gaat naar de kas van Zonnebloem Leusden”.

Welkom

Zonder de inzet van alle vrijwilligers in de organisatie en de uitvoering van alle  activiteiten zou de Zonnebloem niet kunnen draaien. Nieuwe vrijwilligers van alle leeftijden zijn van harte welkom, ook als zij in het bestuur willen of digitaal goed onderlegd zijn. Gerda en Mien zijn warme pleitbezorgers: “Wij kunnen het iedereen aanbevelen, het is zulk leuk, gezellig en dankbaar werk!”

 

Bron: LeuderKrant

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.