Onderscheiding voor Vrijwilligers: Interview

Voor Elkaar

‘Het is de erkenning dat we goed bezig zijn’

Interview met drie ‘winnaars’

Wat betekent het in de praktijk wanneer vrijwilligers middels een prijs of onderscheiding positief onder de aandacht gebracht worden? Dit was de centrale vraag aan Ronald Polak, Evelien Blom en Wim van Middelaar. Locatie is Cultureel Centrum de Moespot in Achterveld.

Ronald Polak, Evelien Blom en Wim van Middelaar.

Ronald Polak, Evelien Blom en Wim van Middelaar.

Positieve flow

Op tafel staat de grote Vrijwilligerstrofee, onlangs gewonnen door DAVA. Op de wisselbeker zitten metalen plaatjes met de namen van vorige winnaars. Van Middelaar, coördinator van een werkgroep van DAVA: “Deze trofee is een symbolisch steuntje in de rug. De mensen in Achterveld laten merken dat we goed bezig zijn. DAVA is een soort paraplu boven zeven organisaties, waaronder Automaatje, de Klusgroep en de Huiskamergroep, die zich inzetten voor het welzijn van (kwetsbare) mensen in Achterveld. Het bestuur regelt alle formele zaken, zodat de vrijwilligers vrijuit kunnen werken, precies wat ze willen”. DAVA ontving een half jaar geleden ook al de Pluim van de provincie Utrecht voor inspirerende burgerinitiatieven in kleine kernen. “Door deze twee prijzen zitten we nog meer in een positieve flow. Steeds meer dorpelingen komen naar ons toe om te informeren hoe het allemaal werkt bij ons, de belangstelling neemt verder toe.”

Eervol

Twee jaar geleden ontvingen Blom en haar zus An (Boersen) de Annie de Beaufortspeld vanwege hun niet aflatende inzet als vrijwilligers op tal van terreinen. Blom: “Dat je met deze prijs wordt verbonden met iemand als Annie de Beaufort, die in het verleden zoveel aan het welzijn van de locale samenleving heeft bijgedragen, dat vond ik een grote eer. Ik had het ook helemaal niet verwacht”.

Erkenning

Polak van de Historische Kring Leusden (HKL) vult aan: “Het bevestigt dat wat je voor de samenleving hebt gedaan, ook opgemerkt is. In de Gemeentepluim zien wij als vereniging de erkenning en waardering voor wat we al sinds 1985 doen: het vertalen van het verleden naar het heden. Dat betekent soms ook dat we uitspraken menen te moeten doen over dingen die in Leusden gebeuren, zoals ten aanzien van een monumentaal pand of recentelijk de relatie tussen gemeentewapen en –logo”. Net als DAVA gaat het de HKL goed af. Mede door deze prijs stijgt het aantal leden nog steeds, het verenigingsblad ziet er wervend uit en de activiteiten, zoals lezingen en het Historische Kijkcafé, worden goed bezocht. Ook wordt ruimte gegeven aan initiatieven vanuit de leden om dingen op te zetten.

Toekomst

Wat de prijzen betekenen voor de nabije toekomst? Blom: “Ik zal me altijd met overgave blijven inzetten voor Leusden, dat is me met de paplepel ingegoten, dat blijft onveranderd”. Van Middelaar: “Het betekent een enorme stimulans om DAVA verder uit te bouwen. Zo hebben we net voor elkaar gekregen dat DAVA de ANBI status heeft gekregen”. Polak: “We gaan op dezelfde weg door, omdat blijkt dat dit zeer gewaardeerd wordt”.

Bron: LeuderKrant

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.