Maatje dementie in nauw contact met mantelzorger

Maatje dementie in nauw contact met mantelzorger

Mantelzorger eerste aanspreekpunt

Elke vrijdagochtend gaat Rianne (28) een paar uurtjes als maatje op bezoek bij mevrouw T. (82). Ze kletsen dan gezellig met elkaar of maken een ommetje door het nabijgelegen winkelcentrum ‘De Hamershof’. Ze hebben een duidelijke klik met elkaar. Als Rianne iets wil bespreken over mevrouw, dan zoekt zij contact met haar mantelzorger, een nicht van mevrouw.

Rianne en mevrouw Tuin

Geschikt

Mevrouw T. woont alleen en bevindt zich in een vroege fase van dementie. Ze heeft geen kinderen, maar heeft vroeger langdurig gezorgd voor de kinderen van haar zus. Eén van hen treedt nu op als mantelzorger van haar en zocht contact met Larikslaan2. De familie woont namelijk niet om de hoek en daarom wilde ze graag dat haar tante een maatje zou krijgen. Andersom miste Rianne het contact met ouderen met dementie in haar vorige baan: “Daar heb ik echt mijn hart aan verloren”. Zij was uitermate geschikt om ‘maatje dementie’ te worden, want het vereist bepaalde vaardigheden en ervaring om goed met dementerende mensen om te gaan. Behalve haar nicht en Rianne is er een buurvrouw die mevrouw T. elke dag wel ziet en er  komen regelmatig mensen van de Thuiszorg over de vloer.

Bespreekbaar

Als Rianne iets opvalt of als zij zich over bepaalde dingen zorgen maakt over mevrouw T., bespreekt zij dit met de mantelzorger, met wie zij in nauw contact staat. “Zij is het eerste aanspreekpunt”. Ook voor dit artikel en de foto is eerst toestemming gevraagd aan de nicht van mevrouw T.

Behalve het ‘maatjesproject dementie’ loopt bij Larikslaan2 ook het ‘gewone’ maatjesproject. Ook daar gaan maatjes regelmatig bij iemand op bezoek of ondernemen ze samen iets. In die gevallen moet de vrijwilliger altijd en per situatie toestemming vragen aan de ‘hulpvrager’ om problemen aan een zorgprofessional voor te leggen (zie artikel boven) Wel zijn er bijzonder ernstige situaties denkbaar, bijvoorbeeld waarbij de ‘hulpvrager’ een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt of ingeval van minderjarige kinderen. Alleen dan mag van de normale gang afgeweken worden, zodat direct met professionals hierover gesproken kan worden.

Inwerken

De coördinatoren van Larikslaan2 brengen de maatjes bij het inwerken op de hoogte van  dergelijke zaken rondom privacy. Tevens hebben de maatjes regelmatig intervisie, waarbij ze kwesties met elkaar bespreken en elkaar feedback geven. Daarnaast zijn er workshops en informatieavonden, waar maatjes en coördinatoren van Larikslaan2 elkaar tussentijds tegenkomen en dingen even kunnen bespreken, waaronder over privacy.

Mede hierdoor kan Rianne haar vrijwilligerswerk als maatje goed uitvoeren. Mevrouw T. is er maar wat blij mee: “Rianne is echt een goed maatje van me”.

 

De coördinatoren van het maatjesproject zoeken nog steeds nieuwe vrijwilligers, zodat ze ook de mensen op de wachtlijst kunnen blij maken met een maatje.

Bron LeusderKrant.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.