Waarom is DAVA zo’n succes?

Door en voor Achtervelders

Ook de Achtervelders merken dat de overheid de verzorgingsstaat op een andere manier wil inrichten. Mensen begrijpen dat het voorzieningenniveau zal dalen als je niet zelf de handen uit de mouwen steekt en verantwoordelijkheid neemt. Daarom is de vereniging DAVA opgericht, wat staat voor Door Achterveld Voor Achterveld. Men heeft een eigen website: www.doorachterveld.nl. DAVA is een vereniging van vrijwilligers die als doel heeft ervoor te zorgen dat (kwetsbare) mensen, jong en oud, met plezier in Achterveld kunnen blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.

Cartoon DAVA automaatje

Enquête

Een enquête in 2016 onder de Achterveldse bevolking leerde welke voorzieningen het meest gemist werden en je kon hier aangeven of je zou mee willen werken aan het realiseren en uitvoeren van zo’n voorziening. Hier kwam veel respons op en degenen die echt actief mee wilden gaan doen, kwamen op een bijeenkomst met in totaal ongeveer 50 personen in contact met andere mensen uit het dorp die ook wilden meewerken. Er werden ter plekke groepjes gevormd rond de thema’s die men belangrijk vond. De groepjes maakten praktische plannen; het werden meteen werkgroepen. Voor elke werkgroep wierp zich een coördinator op, terwijl anderen zich weer beschikbaar stelden voor de praktische uitvoering van activiteiten. De vereniging DAVA werd opgericht als een soort paraplu boven al deze werkgroepen, met openbaarheid  van bestuur, laagdrempeligheid en medezeggenschap als belangrijke waarden. Voor het bestuur werden mensen gevonden met de capaciteiten en de bereidheid om daar als vrijwilliger in plaats te nemen.

Werkgroepen

De vrijwilligers van de werkgroepen ontplooien met plezier hun capaciteiten. Ieder heeft zijn of haar eigen taken, talenten en voorkeuren. De één is meer een regelaar en regelt bijvoorbeeld bij de werkgroep Automaatje dat er voor de ritaanvraag een chauffeur gevonden wordt. De ander is chauffeur en vindt het leuk om een ritje te doen als maatje. Iemand die graag klust, biedt via Klusmaatje zijn diensten aan aan iemand die daar niet toe in staat is, doet dat met plezier en laat tevreden mensen achter. Anderen willen weer graag af en toe hun kookkunsten botvieren bij Samen aan Tafel en laten zo anderen ervan mee genieten. Of je hobby is tuinieren en je zorgt ervoor dat een parkje er leuk bij blijft liggen. Als je van lezen houdt, dan zorg je ervoor dat mensen boeken kunnen ruilen via de boekenkast. Singles kunnen samen gezellige dingen doen, wat eenzaamheid kan verminderen of voorkomen. Gastvrouw/-heer zijn in de Buurthuiskamer biedt de mogelijkheid gezelligheid te delen en te ervaren hoe leuk is het om zomaar een praatje te kunnen maken bij een kop koffie met inwoners die dat ook gezellig vinden.

Bestuur

De bestuursleden vervullen hun taak met veel voldoening en enthousiasme, omdat ze zien dat door hun bijdrage de werkgroepen optimaal kunnen functioneren.

Bron: LeusderKrant.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.