Op vakantie met een rolstoel.

Ook wij willen elk jaar er eventjes tussenuit. Mijn vrouw is mindervalide en daardoor afhankelijk van een rolstoel. Wij zoeken onze vakantiebestemming in eigen land en nemen onze honden mee.
Ieder jaar staan wij weer voor de uitdaging om een huisje te vinden dat aangepast is, waar je ook je honden mee mag nemen.

In Nieuwvliet (Zeeuws Vlaanderen) is een nieuw park in aanbouw. Er zijn al enkele vakantiehuisjes bewoonbaar. 1 daarvan is aangepast voor mindervaliden. Dat was onze bestemming dit jaar.

We gaan met zij tweeën met 2 honden naar een acht persoons huisje. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Want alleen die is aangepast.

Sowieso is het leven met een handicap duurder….dus ook wanneer je een vakantie wilt. Maar de bovenverdieping hebben wij niet nodig. Toch lijkt het bijna standaard dat je een groter huis moet huren als je met een rolstoel komt.

Het goede

  • Het is een prachtig nieuw huis om te zien.
  • Er is een balzaal van een toilet met beugels.
  • De woonkamer is mooi ruim.
  • Er hangt een mooie grote televisie. Belangrijk, want mijn vrouw is slechtziend.
  • En het is een hondvriendelijk park.

De eigenaar van het park is een grote aanbieder. Zij hebben 200 bungalowparken waar ze het een en ander geleerd zouden moeten hebben……maar…..

Hebben wij onterecht verwacht dat er over de aanpassingen goed is nagedacht?
…..Eh….ja.

Pad naar het huis

Je kunt heerlijk bij het huis parkeren. Maar het pad naar de voordeur is te smal. De rolstoelgebruiker staat bij de transfer van auto naar rolstoel (en omgekeerd) altijd in het “gras”…. Blijkbaar waren wij niet de eerste met dat probleem. Het gras is namelijk al aan het verdwijnen en er begint zich al een kuiltje te vormen.

Bij het in en uitstappen staat de rolstoel of de gehandicapte in het gras.

Slaapkamer

Via de slaapkamer kom je in de badkamer. Maar niet als je in een rolstoel zit. Midden in het pad naar de badkamer staat namelijk een kastje. Dat heb ik een kwart slag gedraaid en in de badkamer gezet om het pad vrij te maken. Je hebt als rolstoeler nu eenmaal meer ruimte nodig. Tijdens het douchen moest het spaanplaten kastje weer uit de douchecel halen. Het leek mij onhandig om het nat te laten worden.

Wie vindt het een goed idee om een kast in het pad te zetten?

Door het vele gesleep met het kastje heb ik het kastje leeg gelaten. Aangezien dit het enige kastje in de slaapkamer was, moesten wij onze kleding in de woonkamer bewaren.

Badkamer

Een mooie grote badkamer…maar…… Het zitje was klein, glad en open, zonder leuning! Mijn vrouw die nogal instabiel is, was steeds bang dat ze er vanaf zou vallen. Gelukkig ben ik altijd in de buurt. Maar de oplossing is halfbakken.

Privacy kun je trouwens mooi schudden door de enorme opening tussen slaapkamer en badkamer. Je zit altijd midden in het zicht. De gordijnen van de slaapkamer moesten sowieso altijd gesloten zijn.

Privacy is er niet….en hou die gordijnen dicht!

Woonkamer

De woonkamer staat vol met meubelen, het is immers voor 8 personen. Maar als je er met een rolstoel door wilt, dan moeten eerst de stoelen en tafels aan de kant.

Het kleed in de woonkamer staat misschien mooi, maar is waanzinnig onpraktisch omdat je er steeds achter blijft haken.

Keuken

De enorme eettafel was blijkbaar door de vorige bewoners verschoven want die stond niet (meer) recht onder de lampen. De doorgang naar de kamer was dus al opgelost….. helaas betekent dat, dat de ruimte tussen de tafel en het (niet te verstellen) aanrecht wat krap was.

Terras

Het terras was mooi overkapt….maar recht voor de schuifdeur stond een enorme 8 persoons tafel. Als je over het hobbeltje naar buiten gaat, ga je recht op de de houten tafel af.

Even lekker naar buiten….

Dus wil je met de rolstoel naar buiten? Dan moet eerst dat monstrueuze stuk hout aan de kant.

Verslepen

U begrijpt dat als wij aankomen, ik eerst met de meubelen moet sjouwen om ons tijdelijke onderkomen leefbaar te maken. Mijn vrouw wil zich namelijk zo zelfstandig mogelijk door het huis kunnen bewegen. Dat kan niet als het zo vol gepakt staat met meubelen. Inmiddels ben ik dat wel gewent want dat dat doe ik bij elk huisje wat wij betrekken. Maar dit huisje was nieuw en de meubels extra zwaar.

Beste aanbieder

Toch is het best gek. Het lijkt mij dat, wanneer je een aangepast huisje verhuurt, je kunt verwachten dat er een gehandicapte medemens op afkomt. Misschien kunnen jullie nog wat dingen aanpassen.

Het wordt nooit perfect voor elke handicap, maar leer van dit stuk tekst. Zeker omdat dit een nieuw park is / wordt, had ik verwacht dat u beter over de aanpassingen zou hebben nagedacht.

Update

Na wat hele vreemde antwoorden via Social Media en mijn reactie daarop, zijn wij gebeld door de aanbieder. Het is huisje is eigendom van persoon. Wij geloven niet dat deze persoon mindervalide is of een mindervalide partner heeft. Dan zet je namelijk geen kast in het midden van een pad! (om maar iets te noemen)

Wij hebben best begrip voor hun situatie. Het zou echter moeten draaien om hún begrip voor ónze situatie!

Met enkele aanpassingen kan dit huis beter leefbaar worden gemaakt voor mindervaliden.

Door alle reacties via Social Media en het telefoontje, zijn wij sceptisch over eventuele vervolgstappen. Ik vraag me af of de aanpassingen ooit worden gedaan.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.