Stichting Gastvrij Leusden

Stichting Gastvrij Leusden

Stichting Steunfonds Vluchtelingen Leusden en de vrijwilligers van Gastvrij Leusden zijn samen gegaan in de organisatie Stichting Gastvrij Leusden, die inmiddels als zodanig staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zij richt zich op de ondersteuning van de vluchtelingen met een verblijfsstatus (statushouders) die in Leusden wonen en komen wonen.

Doelgroep en doelstelling

Doelstelling Stichting Gastvrij Leusden: Integratie, gericht op zelfredzaamheid, van statushouders en hun gezinsleden in de Leusder samenleving middels zakelijke en sociale begeleiding. Als zakelijke en sociale kant lukt, zijn statushouders in staat een zelfstandig bestaan te leiden met en in (Leusder-) samenleving.

Voor de zakelijke begeleiding van de statushouders bij het vinden van huisvesting, financiën, inburgeringprogramma etc. heeft de gemeente Leusden de NVA te Amersfoort ingeschakeld.

Stichting Gastvrij Leusden begeleidt de statushouders op het sociale vlak: de weg vinden in Leusden bij de verschillende voorzieningen (sport, maatschappelijke voorzieningen, cultuur), conversatie, ontmoetingshuis/openhuis, ‘eet mee/eetavonturen’, vrijwilligersactiviteiten. Verder is het plan een maatjesproject voor de statushouders te ontwikkelen; een en ander in overleg met Larikslaan 2.

Werkzaamheden

De SGL organiseert oa. activiteiten in “het Ontmoetingshuis”: een ontmoetingsplek waar Leusdense inwoners uit een andere cultuur en Leusdenaren met een Nederlandse achtergrond elkaar ontmoeten onder het genot van koffie of thee. Het Ontmoetingshuis is in het Jeugdhonk aan de Hamersveldseweg 100 op elke vrijdagochtend tussen 10 en 12 uur.

Er is gelegenheid voor het spelen van spelletjes (o.a. sjoelbak, kaarten). Verder is er de mogelijkheid kapotte kleding te herstellen met de hulp van de vrijwilligers van het Naaicafé.

De Ombudsman is aanwezig om vragen te beantwoorden en advies te geven over sociaaljuridische zaken.

Het Open Huis zal nog worden ontwikkeld: een prima plek voor conversatie en praktische oefening om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.

Verder organiseert de SGL ook ‘Eetavonturen met andere culturen’: maandelijks gaan Leusdense inwoners uit een andere cultuur en Leusdenaren met een Nederlandse achtergrond samen een maaltijd voorbereiden en nuttigen. De eetavonturen worden gehouden in de Til. De data worden bekend gemaakt op de website van Voorleusden.nl.

Daarnaast zullen de activiteiten van Eet Mee verder worden voortgezet.

 

Neem contact op met Steunfonds Gastvrij Leusden

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.